Annons
Sofia Andersson Lundberg och Reema Raja Riaz på den flottesom ska vara scen vid fyra konserter i sommar.

Så kom idén om ”En flotte” till: ”Det fanns så många frågetecken kring hur allt skulle lösas”

Annons

NÖJE I sommar kommer fyra gratiskonserter att arrangeras på en flotte i Skellefteälven. Här är historien om hur idén föddes för över tre år sedan – och hur projektet gått från en overklig dröm till verklighet: ”Det är spännande och nervöst”

Obs! Denna artikel är från juli 2016.

Redan för tre år sedan nämnde Sofia Andersson Lundberg, For Events AB, idén om att arrangera en konsert på Skellefteälven för sin kollega Reema Raja Riaz.

– Men då kändes det mest som en overklig dröm, bara som tomma ord, berättar Sofia när jag träffar henne och Reema mindre än en månad innan den första konserten ska genomföras.

– Det fanns så många frågetecken kring hur allt skulle lösas men samtidigt sporrades vi av vilken rolig utmaning det skulle vara, säger Reema.

Annons

Det blev inget mer av den idén det året – men förra sommaren när de arrangerade en utekonsert med Sarah Dawn Finer på Kyrkholmen började de åter prata om att göra någonting på en flotte. Efter den konserten satt Sofia och åt middag med Sarah på Bryggargatan och berättade då om planerna för henne.

– Jag pekade genom fönstren var flotten skulle kunna stå och hur vi tänkt oss allt – och hon gick igång på idén och sa “kör, jag kommer”. Det var nog egentligen då som vi drog igång på allvar, säger Sofia.

Nu blev inte just Sarah Dawn Finer bokad till någon av sommarens fyra konserter, men planen är att det här ska bli ett återkommande evenemang och då finns hon med på listan över möjliga artister.

 

FÖR ALLA
Konserterna kommer att vara helt gratis att titta på vilket har varit grundidén från första början.

– Visionen är att skapa tillfällen på sommaren där folk får njuta av musik och god stämning på en unik plats. Det ska vara ett evenemang som är öppet och där alla känner sig välkomna. Förhoppningsvis kan det här ge anledningar för andra att resa till Skellefteå, och även bli något speciellt som vi Skellefteåbor kan vara stolta över, säger Sofia.

Konserterna arrangeras av Sofias företag For Events AB tillsammans med en rad lokala företag.

– Utan företagen hade aldrig detta gått och det visar på hur mycket näringen brinner för denna stad.

Annons

Kommunen bidrar däremot inte ekonomiskt.

– Vi har valt att det ska vara så, men kommunen ska ha en stor eloge för att de hjälpt till på andra sätt med praktisk lösningar, säger Sofia.

De pågående byggnationerna kring Bryggarbacken kommer inte att vara helt klara innan konserterna men det mesta ska städas undan och redan nu har nytt gräs rullats ut i backen.

– Det kommer att finnas gott om plats för filtar och medhavda stolar, säger Reema.

 

POSITIVA ARTISTER
Själva flotten som utgör scenen är byggd speciellt för att fungera som en portabel scen.

– Storleken är anpassad för att gå genom slussen i Bergsbyn, och sedan går den även att bygga ut för att ge ytterligare plats för artisterna.

Hur har artisterna reagerat på idén?

– De har generellt varit positiva och tyckt att det är häftigt. Vissa har varit lite skeptiska men efter att de fått se bilder på området har de sett potentialen, säger Sofia.

Annons

Petter – som kommer den 19 juli – har till och med gjort om sin konsert bara för det här tillfället.

– De konstaterade snabbt att de inte kan genomföra sin vanliga konsert på flotten så de har gjort en akustisk version där bland andra Marica Willstedt kommer att vara med och spela i bandet.

Den 5 juli arrangeras den första konserten.

– Jag har nog aldrig längtat efter ett event som jag gör nu. Det är spännande och nervöst men känslan just nu är att jag är lättad och tacksam över att denna idé, som jag från början bara trodde var tomma ord och lite för crazy, ska bli av. Jag är megastolt över alla inblandade, säger Sofia.


En Flotte 2016Petter (Foto: Fredrik Wannerstedt), Titiyo (Foto: Viktor Flumé) och Amanda Bergman kommer tillsammans med Weeping Willows att uppträda på var sin tisdag i juli.

Alla datum:

5 juli – Amanda Bergman
12 juli – Titiyo
19 juli – Petter
26 juli – Weeping Willows

Ansvarig arrangör: For Events i samarbete med Bryggargatan, Brygg CC och sponsorer från näringen i Skellefteå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons