Annons

Så ska Matfesten bli mer lokal

Annons

Monica Lindgren är ny projektledare för Matfesten som arrangeras i slutet av sommaren.

MAT Efter drygt 10 år gör Matfesten i Skellefteå en nystart. Matmarknaden försvinner – och större utrymme ges till lokala råvaror. “Vi vill gå tillbaka till grunderna”

För många har Matfesten blivit synonymt med matmarknad och det stora öltältet som tidigare funnits. Men i år kommer båda de sakerna att försvinna – och större fokus kommer istället att läggas på skördemarknaden och befintliga restauranger.

– Matfesten arrangeras av den ideella föreningen Matfestens vänner och förändringen som nu sker har utarbetats tillsammans med lokala restauranger, caféer och andra i branschen, säger Monica Lindgren, projektledare.

Gemensamt vill de gå tillbaka till grunderna och ursprungstanken med Matfesten som var att hylla det lokala.

– De flesta aktörer med matstånd har också kommit utifrån vilket inte varit till någon större gagn för det lokala näringslivet i kommunen. Matfesten ska vara till för att uppmärksamma alla duktiga som finns i vårt närområde.

LYFTA VARANDRA
Så istället för att ta hit aktörer från andra städer har Matfesten uppmanat lokala restauranger, caféer och producenter att under de dagar som Matfesten pågår ha speciella erbjudanden och happenings.

– Det kan vara att de har en lokal tallrik, smakprover, föreläsningar, livemusik eller något annat. Vi ser gärna att det är ett lokalt tema, men i övrigt är det upp till var och en att göra saker, säger Monica och fortsätter:

– Ambitionen är att det ska bli som ett smörgåsbord av happenings. På så vis kan vi lyfta varandra och få en matfest värd namnet.

En satsning på skördemarknaden görs också i samband med nystarten. I år kommer den att arrangeras i Stadsparken och vara Matfestens centrum.

– Vi hoppas att den ska kunna bli ännu större än tidigare och utökas med fler typer av råvaror. Till exempel kommer kylmöjligheter att finnas vilket öppnar för kött, fisk och andra produkter som behöver kyla, säger Monica och fortsätter:

– Det kommer att bli som en stor saluhall, men utomhus. Jag ser väldigt mycket fram emot detta då jag personligen älskar lokalproducerat.

Tanken är också att det ska finnas gott om möjligheter att provsmaka på marknaden.

– Vi vill att det här ska bli ett ställe att upptäcka nya, lokalproducerade produkter.

MÄSTERSKAP
En nyhet blir även att en SM-deltävling i utomhusmatlagning arrangeras. I tävlingen medverkar privatpersoner och företagslag som ska laga tre rätter på tre timmar – endast med produkter som finns på skördemarknaden.

– Allt ska tillagas på Trangiakök och vedeldad muurikka. Det känns jätteroligt att vi får chansen att bjuda på ett sånt event, säger Monica.

Matfesten arrangeras i år tisdag till lördag, 29 augusti till 3 september. Skördemarknaden är begränsad till fredag och lördag.

 

Artikeln publicerades i Megafonens majnummer – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons