På gång i Skellefteå

Musikalisk berättelse om nybyggarna i Västerbotten

Datum 14/04 2018 Tid 13.00 Plats Nordanåteatern

 

Som en del av Berättarfestivalen kommer vi under en knapp timmes tid få följa nybyggarna SMED som bosätter sig i Lövångersvallen.

I slutet av 1700-talet blev statsmakten i Sverige angelägen om att de stora ödemarkerna i norr skulle befolkas genom förbättrade kommunikationer och nybyggen. Detta var en mycket turbulent tid med industrialiseringen av landet, hungersnöd och andra armod. Det var t.o.m nära att det svenska riket skulle gå under i början av 1800-talet, närmare bestämt i kriget mellan Ryssland och Sverige 1808-1809 då det svenska riket sprängdes och förlorade sin östra rikshalva, Finland, Åland samt delar av dåvarande Västerbotten och Lappland. (Ryssarna marscherade över Kvarken med en rysk styrka och intog Umeå, men lämnade snart stan och tågade tillbaka.

Den här historien tar sin början någonstans i Västerbottens stora skogar. Ett par kommer gående där mannen leder en ko. Kvinnan bakom bär lillebarnet på armen medans det lite större barnet får traska själv. Mannen har en stor börda på ryggen med de nödvändigaste redskapen och husgeråden, mjöl och salt.

Den lilla familjen kommer ursprungligen från området längs den Ångermanländska kusten, från de små stugornas och de stora barnkullarnas land och ska bosätta sig på skogen. De ska bryta mark, bygga hus, lägga jord under plogen och sedan leva på vad jord och skog ger, långt från grannar. Familjen har sett ut en plats i Lövångersvallen som sluttar mot sydväst och i vars närhet det finns slåttermyrar. Enligt traditionen valde man bland annat platser, där blåbärsriset höll sig grönt längst på hösten. Detta gjorde man därför att man visste att mikroklimatet var bra på sådana platser.

Vad tänker de på där de går i villande skog? Går de med glad förväntan eller fyllda av oro inför morgondagen? Hur än framtiden kommer gestalta sig är de väl medvetna att det är arbete och åter arbete som väntar. De hoppas att med tiden kunna lämna över en välskött gård till nästa generation, en gård med kor och småkreatur i ladugården och vajande korn på åkrarna. Det kommer att komma andra nybyggare efter dem och så småningom växer det upp skogsbyar överallt i Västerbotten, så tätt att byarna till sist ligger på friaravstånd från varandra, och skogen, som i en grå forntid var allas eller ingens, rutas in med noggrant utmätta ägogränser.

Vi kommer under en timmes tid, med text och musik, följa släkten Smed i fyra generationer med fältjägaren Jonas Jonsson Smed, hans hustru Anna-Brita och deras fyra gemensamma barn Jonas, Anders, Brita och Anna. Året är 1831. Jonas och Anna-Brita är nygifta. Platsen är torpet vid Trehörningsnäset, rote 42 vid Vallen 16 km, väster om Lövånger.

Manusförfattare. Ulf Nordwall
Text och Musik: Maria Bervelius och Ulf och Peter Nordwall

Fri entre

Megafonen.nu |
Megafonen.nu har sedan 2010 levererat trevliga nyheter och vimmelbilder på nätet och sedan mars 2012 producerar företaget även en tidning som kommer ut månadsvis.
Annons
Vi rekommenderar

Molly Sandén till Skellefteå – spelar vid Bryggarb...

Ny artist klar för Stadsfesten 2019: ”En av ...

Stadsfesten förändrar området: Tivoli på torget oc...

Annonsera på Megafonen
Megafonen Skellefteå
Mer från Megafonen:

Bildspel: Så renoverade de 60-talsvillan på Morön ...

Här når de nya höjder

Handlar om att pricka rätt

”Variationen är det roligaste”

Senaste vimmelgallerierna

16/2 – Vimmel från Skellefteå Pride 2019

16/2 – Vimmelbilder från vintersim 2019

9/2 – Vimmelbilder från Carl-Viktor i Skellefteå

9/2 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

5/2 – Vimmelbilder från invigningen av Rustique

26/1 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

18/01 – Vimmelbilder från Alvargalan 2019 i Skellefteå

12/1 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

Mer från Megafonen

2019-01-23

Bildextra: Nya kälksporten – där alla kan delta: ”Är nästan olagligt roligt”

2015-04-22

Frej vill tillbaka till toppen

2016-02-24

Så förvandlas E4:an-huset

2014-04-20

Så dämpar du din pollenallergi

2017-06-21

Grafik: Så är kommunens plan för trafiken i Skellefteås centrum – ny bro, nya vägar och nya rondeller

2018-12-03

Tatueringsmässa till Skellefteå: ”Vi siktar på att minst 100 st jobbande tatuerare skall finnas på mässan”

Annons

Yamaha

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå
ANNONS
ANNONS

Vill du också annonsera? Läs mer här!