sundhedspleje godtgørelse køb kamagra bedste hoodia piller
På gång i Skellefteå

Musikalisk berättelse om nybyggarna i Västerbotten

 

Som en del av Berättarfestivalen kommer vi under en knapp timmes tid få följa nybyggarna SMED som bosätter sig i Lövångersvallen.

I slutet av 1700-talet blev statsmakten i Sverige angelägen om att de stora ödemarkerna i norr skulle befolkas genom förbättrade kommunikationer och nybyggen. Detta var en mycket turbulent tid med industrialiseringen av landet, hungersnöd och andra armod. Det var t.o.m nära att det svenska riket skulle gå under i början av 1800-talet, närmare bestämt i kriget mellan Ryssland och Sverige 1808-1809 då det svenska riket sprängdes och förlorade sin östra rikshalva, Finland, Åland samt delar av dåvarande Västerbotten och Lappland. (Ryssarna marscherade över Kvarken med en rysk styrka och intog Umeå, men lämnade snart stan och tågade tillbaka.

Den här historien tar sin början någonstans i Västerbottens stora skogar. Ett par kommer gående där mannen leder en ko. Kvinnan bakom bär lillebarnet på armen medans det lite större barnet får traska själv. Mannen har en stor börda på ryggen med de nödvändigaste redskapen och husgeråden, mjöl och salt.

Den lilla familjen kommer ursprungligen från området längs den Ångermanländska kusten, från de små stugornas och de stora barnkullarnas land och ska bosätta sig på skogen. De ska bryta mark, bygga hus, lägga jord under plogen och sedan leva på vad jord och skog ger, långt från grannar. Familjen har sett ut en plats i Lövångersvallen som sluttar mot sydväst och i vars närhet det finns slåttermyrar. Enligt traditionen valde man bland annat platser, där blåbärsriset höll sig grönt längst på hösten. Detta gjorde man därför att man visste att mikroklimatet var bra på sådana platser.

Vad tänker de på där de går i villande skog? Går de med glad förväntan eller fyllda av oro inför morgondagen? Hur än framtiden kommer gestalta sig är de väl medvetna att det är arbete och åter arbete som väntar. De hoppas att med tiden kunna lämna över en välskött gård till nästa generation, en gård med kor och småkreatur i ladugården och vajande korn på åkrarna. Det kommer att komma andra nybyggare efter dem och så småningom växer det upp skogsbyar överallt i Västerbotten, så tätt att byarna till sist ligger på friaravstånd från varandra, och skogen, som i en grå forntid var allas eller ingens, rutas in med noggrant utmätta ägogränser.

Vi kommer under en timmes tid, med text och musik, följa släkten Smed i fyra generationer med fältjägaren Jonas Jonsson Smed, hans hustru Anna-Brita och deras fyra gemensamma barn Jonas, Anders, Brita och Anna. Året är 1831. Jonas och Anna-Brita är nygifta. Platsen är torpet vid Trehörningsnäset, rote 42 vid Vallen 16 km, väster om Lövånger.

Manusförfattare. Ulf Nordwall
Text och Musik: Maria Bervelius och Ulf och Peter Nordwall

Fri entre

Datum 14/04 2018 Tid 13.00 Plats Nordanåteatern

Megafonen.nu |
Megafonen.nu har sedan 2010 levererat trevliga nyheter och vimmelbilder på nätet och sedan mars 2012 producerar företaget även en tidning som kommer ut månadsvis.
Annons

Vi rekommenderar

Nya bokningar på Klubb V

NÖJE Trion GRABB, Emil Assergård och...

”Gäller att vara ärlig & genuin”

KARRIÄR Amanda Moritz inspirerar var...

Sponsrade inlägg

Ständig utveckling på Picasso

ANNONS Sedan Delshad Faqe tog över P...

Succé när de byggde ut

ANNONS I höstas byggde Smarteyes i S...

Mer från Megafonen

”Gäller att vara ärlig & genuin”

KARRIÄR Amanda Moritz inspirerar var...

Här byggs nya padelcentret

HÄLSA Nu håller planerna om ett pade...

Senaste vimmelgallerierna

17/2 – Vintersim 2018

17/2 – Pride 2018

10/2 – Klubb V

10/2 – Carl-Viktor

3/2 – Vinterfesten

19/1 – Alvargalan 2018

13/1 – Klubb V

26/12 – Klubb V

Sponsrade inlägg

Ständig utveckling på Picasso

ANNONS Sedan Delshad Faqe tog över Pizzeria Picasso på Norrböle i Skellefteå 2011 har omsättningen mer än fördubblats, lokalen renoverats och en rad nyheter presenterats. “Det är viktigt att vi...

Succé när de byggde ut

ANNONS I höstas byggde Smarteyes i Skellefteå ut sin lokal till att bli nära dubbelt så stor som innan. Satsningen har visat sig ge resultat. “Gensvaret har varit över förväntan”, säger Adam...

Mer från Megafonen

”Gäller att vara ärlig & genuin”

KARRIÄR Amanda Moritz inspirerar varje dag närmare 40 000 människor från sitt hem i Skellefteå – och är en av dem som kan titulera sig som influencer.

Här byggs nya padelcentret

HÄLSA Nu håller planerna om ett padelcenter i Skellefteå på att förverkligas. “Padeltennis har vuxit snabbt och det är fler och fler som spelar”.

Bygger stort timmerhus

BOSTAD För många är Jörnträhus förknippat med timrade friggebodar och stugor – men från och med den 1 januari i år finns en rad nyheter i sortimentet. Nu ska en av de största modellerna byggas...

Följ med hem till Carolina

BILDEXTRA Carolina Wahlberg tar del av stora mängder inspiration och inredningstrender via internet och sociala medier – men försöker skapa sin egen stil av det hon ser. “För mig handlar inredning...

Tror på Thailand nästa vinter

RESA Nya rekord avlöser varandra, en ny terminal håller på att planeras och den stora gratisparkeringen byggs ständigt ut. Det är mycket som händer kring Skellefteå Airport just nu.

Bildextra: Så ser nya baren ut

NÖJE Scandic i Skellefteå genomgår en stor renovering och nu är snart den nya baren och restaurangdelen klar.

Annons

Wikan Personal Skellefteå

Yamaha

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå
ANNONS

Vill du också annonsera? Läs mer här!