sundhedspleje godtgørelse køb kamagra bedste hoodia piller
På gång i Skellefteå

Musikalisk berättelse om nybyggarna i Västerbotten

 

Som en del av Berättarfestivalen kommer vi under en knapp timmes tid få följa nybyggarna SMED som bosätter sig i Lövångersvallen.

I slutet av 1700-talet blev statsmakten i Sverige angelägen om att de stora ödemarkerna i norr skulle befolkas genom förbättrade kommunikationer och nybyggen. Detta var en mycket turbulent tid med industrialiseringen av landet, hungersnöd och andra armod. Det var t.o.m nära att det svenska riket skulle gå under i början av 1800-talet, närmare bestämt i kriget mellan Ryssland och Sverige 1808-1809 då det svenska riket sprängdes och förlorade sin östra rikshalva, Finland, Åland samt delar av dåvarande Västerbotten och Lappland. (Ryssarna marscherade över Kvarken med en rysk styrka och intog Umeå, men lämnade snart stan och tågade tillbaka.

Den här historien tar sin början någonstans i Västerbottens stora skogar. Ett par kommer gående där mannen leder en ko. Kvinnan bakom bär lillebarnet på armen medans det lite större barnet får traska själv. Mannen har en stor börda på ryggen med de nödvändigaste redskapen och husgeråden, mjöl och salt.

Den lilla familjen kommer ursprungligen från området längs den Ångermanländska kusten, från de små stugornas och de stora barnkullarnas land och ska bosätta sig på skogen. De ska bryta mark, bygga hus, lägga jord under plogen och sedan leva på vad jord och skog ger, långt från grannar. Familjen har sett ut en plats i Lövångersvallen som sluttar mot sydväst och i vars närhet det finns slåttermyrar. Enligt traditionen valde man bland annat platser, där blåbärsriset höll sig grönt längst på hösten. Detta gjorde man därför att man visste att mikroklimatet var bra på sådana platser.

Vad tänker de på där de går i villande skog? Går de med glad förväntan eller fyllda av oro inför morgondagen? Hur än framtiden kommer gestalta sig är de väl medvetna att det är arbete och åter arbete som väntar. De hoppas att med tiden kunna lämna över en välskött gård till nästa generation, en gård med kor och småkreatur i ladugården och vajande korn på åkrarna. Det kommer att komma andra nybyggare efter dem och så småningom växer det upp skogsbyar överallt i Västerbotten, så tätt att byarna till sist ligger på friaravstånd från varandra, och skogen, som i en grå forntid var allas eller ingens, rutas in med noggrant utmätta ägogränser.

Vi kommer under en timmes tid, med text och musik, följa släkten Smed i fyra generationer med fältjägaren Jonas Jonsson Smed, hans hustru Anna-Brita och deras fyra gemensamma barn Jonas, Anders, Brita och Anna. Året är 1831. Jonas och Anna-Brita är nygifta. Platsen är torpet vid Trehörningsnäset, rote 42 vid Vallen 16 km, väster om Lövånger.

Manusförfattare. Ulf Nordwall
Text och Musik: Maria Bervelius och Ulf och Peter Nordwall

Fri entre

Datum 14/04 2018 Tid 13.00 Plats Nordanåteatern

Megafonen.nu |
Megafonen.nu har sedan 2010 levererat trevliga nyheter och vimmelbilder på nätet och sedan mars 2012 producerar företaget även en tidning som kommer ut månadsvis.
Annons

Vi rekommenderar

De spelar på En Flotte 2018

NÖJE Nu är det klart att populära "E...

Närmar sig lösning i Skellefteå

MAT Streetfood-kedjan Bastard Burger...

Mer från Megafonen

Tror på Thailand nästa vinter

RESA Nya rekord avlöser varandra, en...

Stugmys på kontoret

INREDNING Thomas Larsson fick fria h...

Sponsrade inlägg

Gratis föreläsning med Kritto

ANNONS För 18 år sedan var Kritto me...

Vattenskotrar: ”Tre favoriter”

ANNONS Trots att snön fortfarande li...

Senaste vimmelgallerierna

14/4 – Klubb V

6/4 – Klubb V

31/3 – Klubb V

24/3 – Klubb V

17/3 – Klubb V

17/3 – Hårdrock, Folkparken

3/3 – Klubb V

17/2 – Vintersim 2018

Sponsrade inlägg

Gratis föreläsning med Kritto

ANNONS För 18 år sedan var Kritto med om en stor olycka – men han har trots 32 operationer alltid kämpat sig tillbaka. Nu kommer Kritto till Skellefteå för att föreläsa om sin resa.

Vattenskotrar: ”Tre favoriter”

ANNONS Trots att snön fortfarande ligger djup i Skellefteå har Yamaha Center fyllt butiken med uppemot 10 olika modeller av vattenskotrar. “Det gäller att vara ute i tid då intresset ökat kraftigt...

Mer från Megafonen

Så använder du utegymmen

HÄLSA Hur ska man egentligen utföra övningarna på utegymmen? Här hjälper Johan Karinen och Linda Nilzon dig med grunderna.

De fällde in skärmar i köket

BILDEXTRA Baslådor i bjälklaget och tv-skärmar bakom en glasskiva i köket. Följ med hem till Mohanned Jawda och Sandra Lindgren som byggt ett nytt hus i Klutmark.

Så gör du ditt eget julpynt

INREDNING Häng med hem till inredningskonsulten och pyssel-entusiasten Linda Marklund som visar några enkla sätt att skapa julstämning med egengjorda saker.

Från MTV till Skellefteå FF

HELGLÄSNING Jonas Desai är tillbaka i Skellefteå FF för att hjälpa laget i division I. Men han är mycket mer än en fotbollsspelare. Här berättar han om sitt musikintresse, sina största...

Från Los Angeles till Tuvan

INTERVJUN Här är Tommys historia som tar oss från verkstaden i Ursviken till racingbanor i Kalifornien och välbärgade kunder – tillbaka till lilla Tuvan utanför Skellefteå där han byggt ett eget...

Bildextra: Bubble Soccer

BILDEXTRA Via ett Youtube-klipp blev Nicklas Bergqvist nyfiken på jättebubblorna och beställde hem ett gäng. Nu har han startat företag för att hyra ut dem i Skellefteå.

Annons

Yamaha

Wikan Personal Skellefteå

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå

Vill du också annonsera? Läs mer här!