Annons

Nyår -fortsättning!

Annons

Det här blir ett inlägg att bita i.
OM du orkar scrolla dig igenom hela vill säga 😉

Varmrätter..

Jag skulle gärna äta en grillad Hälleflundra eller en halstrad Tonfisk med lite fräscha tillbehör. Men jag får nog inse att det är kött kött och åter kött som gäller i vår umgängeskrets när det vankas nyår.
Om du är ute i god tid, alltså inte nu, så kan du be din butik beställa hem det köttet du vill ha. Men om du fortfarande inte bestämt dig vad som ska stå på bordet så får du ta det som finns i köttdisken nu.
Lätt att få tag på är oxfilé. Och det ÄR skillnad på svensk och utrikisk.

Köp den svenska!

Folk säger även att man kan inte misslyckas med oxfilé, men det tycker jag är skitsnack. En söndergrillad oxfilé är skräp medan en rätt tillagad är himmelsk.
Jag berättar gärna hur du får din perfekt!

~

Att steka kött i en låg temperatur, länge och långsamt, ger ett väldigt saftigt resultat. Köttet stressas inte och behåller därför sin saftighet.

Låt alltid köttet bli rumstempererat innan du steker det (det gäller allt kött även när det inte är nyår..) Lägg aldrig kylskåpskallt kött direkt i en het stekpanna.

Det är då det lätt blir en grå rand runt köttet och dessutom kyls stekpannan ner av det kalla köttet. Risken för att du får ”kokt kött” är stor.

~

Oxfilé

Helstekt oxfilé, 10 pers

2 kg hängmörad svensk oxfilé (är bäst, men ta vilken du vill och räkna 200 gram/pers)
olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
4-5 kvistar färsk rosmarin
smör till stekning

Sätt ugnen på 70 grader.
Putsa köttet rent från senor. På oxfilén finns en stor längst hela filén och en liten uppe på huvudet som det kallas.
Gnid in det rumstempererade köttet i lite olivolja, flingsalt, svartpeppar och hackad rosmarin.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilén.
Lägg oxfilén i en ugnsform eller i en långpanna och sätt en stektermometer i köttet.
Stek oxfilén i ugnen till önskad stektemperatur, cirka 55-65 grader för rosa kött och 65-80 grader för genomstekt.
Jag tycker att 56 grader är det ultimata.
Låt köttet vila i minst fem minuter innan du skivar det för att hindra köttsaften att rinna ut när du skivar.
Servera köttet i skivor. Glöm inte att krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.

~

Grillad tonfisk

Grillad tonfisk med frukt- & avocadosalsa, 4 pers

4 skivor tonfisk à 120 g (finns fryst också, ca 140 g st)
1 st mango
1 st stor avokado
pressad lime
2 st tomater
1 liten röd lök eller 2 knipplökar
2 msk vit balsamvinäger
4 msk olivolja
lite röd chili (kan uteslutas om man vill)
1 knippe färsk koriander eller mynta
salt och peppar

Skala och tärna mango och avokado.
Pressa lime över så mörknar inte avokadon.
Tärna tomaterna och hacka eller skiva löken.
Vänd ihop alltsammans och blanda med vit balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
Smaka av salsan, den ska vara sötsyrlig.
Gillar du chili så är det gott med en gnutta av det här.
Låt stå kallt till servering.
Grilla eller stek tonfisken ett par minuter på varje sida, men se till att den behåller en rå kärna.
Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.
Servera den varma nygrillade tonfisken med den kalla och fruktiga salsan.
Bladspenat och kronärtskockshjärtan är också gott till.

~

Några efterrätter..

Den här första står på vårt bord på fredag. Jag har inte provat göra den ännu, men kan den vara annat än supersmarrig?! Jag köper däremot inte Björnbärsmarmelad utan kokar ihop en egen sås.

Skippa kexen så har du en glutenfri variant.

~

Passionerad hjortronparfait

bilden är lånad från recept.nu

Passionerad Hjortronparfait med björnbärsmarmelad, 6 personer

11 st digestivekex
3 msk smält smör
0.75 dl strösocker
4 st äggulor
3.5 msk vitt vin
1.5 dl hjortronsylt
5 dl vispgrädde
2 dl björnbärsmarmelad, till servering (eller koka ihop björnbär och socker)
5 st passionsfrukter, till servering

Klä 6 portionsformar med plastfolie. Smula kexen och blanda med det smälta smöret, gärna i en matberedare.
Sätt på en kastrull med vatten och låt det koka upp. Blanda socker, äggulor och vin i en rostfri bunke. Vispa kraftigt över vattenbadet tills smeten tjocknar och blir som en toddy.
Ta skålen från vattenbadet och blanda i sylten. Vispa grädden lätt och blanda ner den i äggsmeten. Häll upp den i formarna. Lägg på kexsmulorna som lock. Frys i minst 8 timmar.
Ta fram parfaiten ur frysen och ställ den i kyl cirka 30 minuter innan den ska serveras.
Stjälp upp parfaiten på fat. Värm björnbärsmarmeladen något i en kastrull och ringla den sen runt parfaiten. Gröp ur passionsfrukten och garnera med de små kärnorna.

Tips!

Ta frysta björnbär och koka ihop med strösocker till en simmig sås och servera till istället.
Det gör jag absolut.

~

En klassiker.

~

Glace au four

bilden är lånad från recept.nu

Glace au Four, 6 pers

6 skivor sockerkaka
9 st kakor, t ex digestive eller maryland
150 g mörk choklad
0.75 dl grädde, mjölk eller fruktjuice
1.5 msk rom eller cointreau
0.75 pkt glass
4,5 st äggvitor
5 dl florsocker
mandelflagor till garnering

Sätt ugnen på 220 grader grillvärme.
Dela chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål.
Sätt skålen över en kastrull med hett vatten och rör om tills den smält.
Strö över lite mandel och ställ in formarna i den övre delen av ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga, det går rätt fort.
Pensla kakorna med chokladen på båda sidor och kyl ner.
Bryt sockerkakan i mindre bitar och lägg ner i ugnsfasta portionsformar.
Blanda spriten med den övriga vätskan och droppa över sockerkakan.
Vispa vitan med lite socker och häll ner resten av sockret efter hand. Vispa tills det blir till maräng.
Skiva eller skopa glassen över sockerkakan och krossa kakorna över glassen.
Täck allt med maräng. Det är viktigt att all glass och även sidorna är täckta av marängsmet.
Strö över lite mandel och ställ in formen i den övre delen av ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga, det går fort!
Ta ut formen när marängsmeten fått fin färg.
Garnera gärna med frukt eller/och bär!

~

Lingonmousse

Lingonmousse i strut, 8 pers

mousse:
2 dl lingon
0,5 dl strösocker
2 msk Calvados (kan bytas ut mot annan äppellikör eller vanlig outspädd äppeljuice)
100 gram vit choklad
2 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt

strutar:
75 gram smör
1 dl strösocker
1 äggvita
1,5 dl vetemjöl

Satsen strutar räcker till fler än 8 personer. De som blir över kan sparas och sedan fyllas med glass, bär och vispad grädde.

Blanda lingonen med socker och calvados i en kastrull. Låt koka ca 2 min så att sockret smälter. Ta kastrullen åt sidan. Bryt chokladen i mindre bitar. Blanda ner chokladen i kastrullen och rör tills den smält.
Vispa grädden med yoghurten. Rör ner lite av yoghurtgrädden i chokladen, vänd sedan i resten. Låt moussen stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggvitan, rör i mjölet. Bred ut smeten till rundlar, ca 12 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 5-6 min. Ta ut och forma genast kakorna till strutar. Ställ dem i glas att kallna. Om de hinner svalna och hårdna kan plåten sättas in i ugnen igen så att kakorna blir varma och kan formas.
Spritsa lingonmoussen i strutarna precis före servering.

Tips!

Om du inte vill göra strutar kan du servera moussen i tex ett högt martiniglas med en knaprig söt kaka till och lite bär eller frukt.

~

Vad vi äter?

*

Skumpa och 3 olika smårätter

Cheviche på pilgrimsmussla
Renstekstoast med lingon
Het morotssoppa med chili

Till barnen:
Enkla Quesadillas med örtcreme och salsa

*

Helstekt lammytterfilé med rökt rödvinssås
samt
Getostsallad med pinjenötter
Rostade rotsaker

Till barnen:
potatisgratäng & Bearnaise, annars likadant

*

Passionerad hjortronparfait med björnbärscoulis

*

Inte så överdådigt och märkvärdigt, men säkerligen fantastiskt gott!
Jag hörde även till den skaran som var och slet i köttet i butiksdisken i år… *suck*
Som sagt, kan ingen öppna en Butcher´s shop?

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons