Annons

Alexander och Erik på fisketur: ”Bara ett napp från succé”

Annons

AKTIVITET  I 1,8 knop puttrar vi runt sjön.
Plötsligt smäller det till och ett av spöna böjs ner mot vattnet.
– Det här är tjusningen, man är bara ett napp från succé, säger Alexander samtidigt som han febrilt vevar in linan.

Klockan är inte mer än 04.34 när jag möter upp Erik Löfstedt utanför Alexander Nordlunds lägenhet i centrala Skellefteå.

– Så här är det alltid… Alexander ligger och sover till det att jag ringer och säger att jag är här. Han kommer nog snart, säger Erik och skrattar.

Fem minuter senare kommer Alexander ut, nyvaken som oss andra. Han har bara sovit fyra timmar men vad gör man inte för sitt största intresse?

130906_fiske-01

Innan båten är hämtad och tankad, spöna är monterade och fiskekort är köpt har klockan blivit 05.25. Solen har ännu inte gått upp när Erik backar ner båten i Bodanträsket.

Vi tar plats och åker sakta ut mot djupare vatten.

– Det är så här man finner lugnet. Det är rogivande och spännande på samma gång, berättar Erik samtidigt som han plockar upp en smörgås och varm choklad ur väskan.
– Det kan gå två timmar utan att någonting händer. Men då har man tid att prata om allt möjligt, eller bara sitta tyst, säger Alexander.

130906_fiske-09

Sju spön sitter fast på båten med en vobbler på varje. Med hjälp av sidoparavaner, plastgrejer med en viss vinkel, fästa på linorna dras de ut från båten olika mycket så att inte linorna trasslar ihop sig.

– Det är en förutsättning för att kunna ha så många spön igång samtidigt. Det blir även en fördel att vi på en gång kammar av ett större område och når även de fiskar som skräms av båten, förklarar Alexander.

Det sätt som grabbarna fiskar kallas trolling.
– Vi siktar in oss främst på gädda men här finns även gös som kan bli en bonus.

Samtidigt som solen stiger och börjar nå trädtopparna på andra sidan träsket kommer det första nappet. En gädda på uppskattningsvis ett kilo.
– Den är för liten för att ta bild på, säger Alexander när han leende släpper tillbaka den i vattnet.

De båda har fina rekord när det gäller gädda. Alexanders största vägde 9,1 kg och Erik har fått upp en så stor som 12,2 kg.
– Du är bara ett napp från din bästa fisketur någonsin. När som helst kan det komma en jättegädda.

Under de drygt fyra timmarna som jag åker med blir det dock ingen större gädda än cirka 3 kg. Men efter de släppt av mig ger de sig ut igen och det dröjer inte länge innan jag får en bild skickad till mobilen, och sen en till. Erik har fått en gädda som väger 7,7 kg och Alexander en på 4,5 kg.

Erik Löfstedt

– Som de brukar säga: Det gäller att ha draget i vattnet för att få de stora fiskarna. Trägen vinner!

 

Se hela reportaget i Megafonentidningen nedan:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons