Annons

Fantastiska smaker

Annons

MAT Vilket vin passar till vilka smaker?
Vi lät sex personer gå på vinprovning med Hannah Dalälva i Pehrkällaren på Stiftsgården.

När månadens testpatrull kommer in i källaren står sex tallrikar framdukade på bordet framför dem. Till en början är det svårt att se vad det är för något de ska smaka på tillsammans med drycken, men vid en närmare titt i skenet från de tända ljusen blir det tydligt. Framför dem ligger bland annat brie-, mögel- och WB-ost. Men även chips, en citronklyfta, sambal oelek, endive och en marshmallow.

– Jag var nästan säker på att marshmallowsen också var en ost, säger Moa Öst.

130904_vinprovning-07

Men så är det alltså inte. Maten på tallriken utgör de fem grundsmakerna kompletterat med sensoriska upplevelserna hetta och fett.

– Viner är en hel vetenskap. Genom att dricka olika sorters viner till olika mat får man bättre och sämre upplevelser, förklarar Hannah Dalälva som är den som håller i vinprovningen.

Gästerna får först lukta och smaka på det första vinet innan de tillsammans går igenom alla smakerna på tallriken.

– Ta först en tugga av den söta marshmallowsen och smaka sedan vinet igen, vad känner ni nu? Frågar Hannah samtidigt som hon förklarar att sötma minskar sötma.

– Det vill säga att om man äter något sött och sedan smakar på drycken igen upplevs drycken mindre söt då smaklökarna ”vant sig” vid den söta smaken. Därför är det ofta en fördel att ha ett riktigt sött vin till desserten.

130904_vinprovning-13

Testpatrullen, som den här onsdagskvällen består av Martin Edeljung, Tobias Norrfors, Adam Bergkvist, Magnus Tjernström, Emma Norrfors och Moa Öst, smakar, luktar och ser ut att gång på gång tänka: Aha, det är så här det fungerar.

– Det här var riktigt kul. Vilken skillnad det är mellan olika smaker, säger Martin efter att ha provat kombinationen wb-ost på ett salt chips med de olika vinerna.
Förutom sötma är de andra grundsmakerna syra, sälta, beska och umami. (Se faktaruta)

Efter drygt två timmar är fyra viner och en alkoholfri äppelcider testade.
– Det här var fantastiskt trevligt. Det var bättre än jag förväntat mig – och då hade jag höga förväntningar, säger Tobias Norrfors som har en dryckesklubb med sina vänner.

– Men där har vi aldrig provat smaker på det här sättet. Det här var lärorikt.

Även Emma är nöjd.

– Kombinationen med smakerna var spännande. Nu förstår jag hur mycket galet jag gjort tidigare då jag kombinerat vin med mat. Jag ser redan fram emot nästa vinkväll, då ska jag glänsa!

Se hela reportaget och läs en artikel
med Hanna Dalälva i Megafonentidningen nedan:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons