Annons

Vallakungen från Bergsbyn

Annons

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen januari 2013. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Längdskidåkningen har exploderat i popularitet de senaste åren. Möt mannen som vallat Svenska landslagets skidor på bland annat fyra olympiader och åtta världsmästerskap.

Jag vet att mannen mitt emot mig är duktig på att valla skidor. Min kollega har sagt att ”han är typ bäst i världen på det” innan jag åkte iväg mot Bergsbyn, men jag är främst här för att skriva om Kraftloppet som han är högst delaktig i att arrangera.

Vi avverkar intervjun om loppet på en halvtimme och sedan kläcker jag ur mig:  ”Du är väl rätt bra på valla också?”.

Ove Åström lyser upp.

– Jao, ganska, säger han.

Sedan rullar historierna igång.

Hur många mästerskap har du varit på?
– Fyra olympiader, åtta världsmästerskap, fyra junior-VM och tre skandinaviska cuper i Finland och… Nej, fyra skandinaviska. En var i Sverige också.

Det har blivit en hel del. Och han har vallat skidor som tagit medaljer i alla valörer i alla möjliga tävlingar. Ove vallade för Svenska landslaget då Gunde Svan och Thomas Wassberg var som bäst.

– Mitt starkaste minne är från världsmästerskapen i tyska Seefeld. Jag hade alltid den tacksamma, eller otacksamma, uppgiften att åka före Gunde då han skulle memorera banan dagen före loppen. Jag åkte tillräckligt sakta så att han inte skulle ta ut sig. Det var kallt och jävligt och när vi åkt 24 km sa Gunde att vi skulle till vallarboden. Skönt, tänkte jag. Då får jag vila…

– Gunde försvann in i boden länge och när han väl kom ut var världspressen på plats. I handen hade han en jättelång stav.

Ove sträcker upp handen så långt han kan och visar.

– Gunde teståkte med staven bakom mig och när vi åkte på upploppet tog han i med full kraft. Som en skoter flög han fram i spåret och ryssarnas ögon ploppade ut som sladdlampor.

 

”GUNDE, ÄR DU BERUSAD?”
Tävlingsjuryn fick då något att fundera på – är det här tillåtet? De kom fram till att alla måste starta med två stavar men det var lätt löst genom att slänga den ena direkt efter start.

– Men det fanns även en regel som sa att all utrustning måste finnas till försäljning så att alla kan ha möjligheten att använda den.

Men även där hittade Gunde en lösning.

– Han ringde till leverantören i Arvidsjaur och sa ”Du måste ställa ut en stav i butiken, den ska vara 2,25 lång”. ”Gunde, är du berusad dagen innan tremilen?” fick han till svar.

Till slut stod dock en 2,25m lång stav i butiken och Gunde kunde använda sin.

– Men han valde ändå att inte använda staven för att det var oschysst mot de andra. Hade han använt den hade han vunnit med fem minuter, säger Ove.

 

”ÄR MITT MÅTTO”
Vi avverkar sedan ett flertal härliga anekdoter under en timme innan jag får följa med ner i källaren. Där sitter svenska flaggor på väggarna och antalet burkar med valla går inte att räkna. ”Ge aldrig upp”, står det på en av lådorna.

– Det är mitt måtto, säger Ove.

Och det kanske är det som har gjort att han – som min kollega sa – är typ bäst i världen på att valla skidor.

 

Oves bästa tips till motionsåkaren:

Glidytan: ”Stålsickla eller stenslipa en gång per år. Det ger en struktur på ytan. Som motionär märker du ingen skillnad mot alla dyra vallor, det är bättre att du åker 20 minuter längre än att hålla på med paraffin, borsta och gnugga i garaget”

Fästvalla: ”Rex Powergrip pappersvallning (Nr 6, den blå burken) är allt du behöver för alla skidfören*. Med ett lager kan du åka dubbla vasalopp innan du måste valla igen. Vallan passar för +2 och -15 grader och är det kallare än så kan du stanna inne.
* Vid nysnö täcker du Rex Powegrip med kallvalla för bättre glid.”

 

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen januari 2013.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons