Annons

Inred med retro & vintage: ”Har alltid gillat att inreda med gamla saker”

Annons

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen oktober 2013. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Bara för att någonting är gammalt behöver det inte vara omodernt.
Fråga bara Mimmi Heikkilä som inrett hela sin lägenhet med vintage och retro.
– Jag har alltid tyckt om inredning och gamla saker, säger hon.

Att Mimmi Heikkilä gillar att inreda med äldre prylar och möbler är omöjligt att undgå om du besöker henne. I hallen står en gammal portfölj vid ett klassikt teakbord och allt i hennes lägenhet på Brännan går i samma stil.

– Jag inspirerades av min mamma och morbror när jag var liten och har alltid gillat att inreda med gamla saker, berättar hon när hon sätter sig ner i den ljusbruna tygsoffan som står i vardagsrummet.

Vi börjar med grunderna – vad är egentligen skillnaden på vintage och retro?
– Kortfattat betyder vintage att det är en gammal sak. Retro är oftast nyproducerat, men ser gammalt ut. Jag har mest vintagemöbler men mycket på väggarna är retro.

Mimmi flyttade med familjen till Skellefteå från Kiruna när hon var 12.

– Jag tyckte inte om staden då. Det var just när jag skulle börja högstadiet och jag var emot allt. Direkt jag slutade gymnasiet flyttade jag till Oslo men jag insåg snabbt att Skellefteå är min hemstad. Jag hade bara varit en envis, trotsig tonåring. Sedan dess har mitt mål alltid varit att flytta hem och få inreda en egen lägenhet.

VÄRD PRISET
Den 23-åriga kvinnan framför mig ser sig omkring i rummet. Det är en hel del tid nedlagt på inredningen.
– Jag började från scratch när jag fick tag i den här lägenheten i juni tidigare i år. Det har tagit några löner att få ihop grejerna men det har varit värt priset. De här möblerna har hållit sedan 50-60-talet och då håller de helt klart ett tag till.

Vilken tidsepok kommer din stil främst från?
– Jag vet inte exakt årtal. En del stirrar sig blinda på till exempel 70-tal men jag blandar. Jag köper det jag tycker är snyggt och det är nog grejer från 40- till 70-talet främst.

Till vänster om Mimmi står en radiogrammofon och blänker.

– Den är häftig. Jag tror att den är från 60-talet. Min mamma köpte den på Pingstkrykans antikhandel som inflyttningspresent till mig. Och stolen du sitter i var pappas inflyttningspresent. Den är från min farfars stuga i Norge där den nog stått sedan den byggdes.

På väggen hänger förutom klassiska skolaffischer även en klänning.

– Det är ett bra tips främst för den som inte har så mycket plats. Häng upp din favoritklänning, tröja eller kostym på väggen. Det är billigt och enkelt. Ett annat alternativ kan vara att köpa en klädstång och ha dina finaste kläder framme som en del av inredningen.

Bredvid TV:n ligger två tidningar, varav en är Husmodern nummer 35 – från 1939.

– Jag får många reaktioner på inredningen. Många tycker det är fint, men vissa tycker att det är lite ”crazy cat lady” över att ha gamla tidningar framme…

Är din pojkvän lika såld på gamla saker som dig?
– Jag tror och hoppas att jag inspirerat honom att bli intresserad. Han klagade lite över soffan eftersom det är svårt att ligga två i den och se film, men än bor han i Göteborg så den blir kvar. Vi får se hur det blir när han flyttar hit…

Mimmis tips…

…om var du hittar vintage- och retro-prylar:

Solkraft Rondellen ”Kommunal återbruksverksamhet med secondhandbutik på bottenplan.”
Pingstkyrkans antikaffär ”Före detta allmosan”
Anteak. ”Ny butik på Norrböle”
Baldershage.se. ”Mycket skolplanscher och liknande”
Loppisar. ”På till exempel Båtmuseeet i Stackgrönnan på sommaren och andra småställen. Det är värt att titta runt.”

Mimmi

Mimmi Heikkilä

Ålder: 24 år
Från: Kiruna
Bor: Brännan, Skellefteå
Familj: Pojkvännen Jimmy, pappa Ingemar, mamma Rosita, lillebror Petter.
Intressen: Inredning, slalom, fiske, måla, teater.
Arbete: Personlig assistent.

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen oktober 2013.


Inredningsreportage

Se fler inredningsreportage här »

 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons