Megafonen.nu / Företag

Camilla: Hårt arbete lönar sig

2014-03-15 | Av: Magnus Lindkvist

Camilla Hagström Lindh

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen februari 2014. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Camilla Hagström Lindh fick som 26-åring frågan om hon ville jobba som ekonomichef på Plastex i Skellefteå.
Nu, 12 år senare, är hon delägare och VD i bolaget.
– Jag har alltid vetat att jag vill göra karriär, säger hon.

När Erik Fahlgren klev in på Handelsbanken sommaren 2002 hade han just tagit över konkursade plastföretaget Plastex i Skellefteå. Han behövde hjälp med att lägga upp konton och krediter och den som hjälpte honom var 26-åriga Camilla Hagström som just slutfört sina studier i ekonomistyrning.

– Han tyckte att jag gjorde ett bra jobb och frågade om jag var intresserad att jobba för honom, berättar Camilla som numera även heter Lindh i efternamn.

– Min plan hade alltid varit att åka till Stockholm för att göra karriär i något stort bolag men när jag träffade ledningen för Plastex visade det sig vara en intressant möjlighet. Jag är uppväxt i Skellefteå och hade egentligen ingenting emot att stanna, jag hade bara alltid tänkt mig att det var i Stockholm jag skulle göra karriär.

Den 1 september gjorde hon sin första arbetsdag i lokalerna på Degerbyn.
– Det var en utmaning. Jag hade aldrig jobbat med ekonomi utanför banken och visste definitivt ingenting om plastindustri. Jag ställde många dumma frågor men lärde mig eftersom.

ANNAT PERSPEKTIV
Camilla berättar att hon alltid har haft höga krav på sig.

– Redan i skolan skojade vi om att det var jag som skulle göra karriär. Jag har haft det i bakhuvudet och jag tror att höga ambitioner ger bra resultat.

Och det gjorde det även på Plastex. Efter bara tre år på företaget blev hon och de två andra i ledningsgruppen erbjudna att köpa in sig i företaget.

– Det tillade ytterligare en dimension till arbetet. Jag trodde från början att jag skulle stanna i tre till fyra år, sedan åka iväg och ta anställning på något ännu större bolag. Men delägarskapet gjorde att jag såg saker ur ett annat perspektiv. Det kändes inspirerande och jag gillar att lära mig nya saker.

NATURLIGT STEG
Plastex har sedan konkursen 2002 växt betydligt. Från 13 miljoner i omsättning och 13 anställda till 32 miljoner och 19 anställda. För att fortsätta utvecklingen la de förra våren upp en ny femårsplan för företaget.

– Vi vill ta Plastex till nya nivåer, förnya oss och profilera oss. Vi har gjort allt från ny affärsplan till ny logga.

I och med det arbetet satte de sig även ner och diskuterade vilka respektive roller de hade i företaget.

– Vad vill vi helst göra? Vart passar vi bäst? Upplägget vi hade var inte optimalt för vår nya plan.

Det slutade med att Camilla hamnade på VD-posten vilket inte var något hon räknat med, men välkomnar.

– Efter att ha funderat ett tag så kände jag hur det bubblade inom mig. Yes, det är det här jag vill göra. Jag har förutom ekonomi jobbat med både marknadsföring och personalfrågor på Plastex så det kändes som ett naturligt steg.

Hade du för tolv år sedan trott att du skulle vara VD idag?

– Nej, det hade jag inte. Men det är kul att se att hårt arbete lönar sig.

Camilla om…

… att skaffa sig ett kontaktnät: Viktigare än du tror! Plocka upp telefonen och ring till någon som du ser som en förebild. Berätta att du tycker att personen gör ett bra jobb och att du gärna skulle bjuda på lunch för att få lära dig mer. Vem blir inte glad av ett sådant samtal? Sedan gäller det att vara ödmjuk, öppen och villig att lyssna.

… inkvotering av kvinnor i styrelser: Jag är kluven om vad jag tycker om det. För mig vill jag att det ska handla mer om prestation och personlighet än att jag är kvinna, men samtidigt har det inte hänt mycket sedan 70-talet och kanske behöver det göras något åt det genom lagstiftning. Jag har inte bestämt mig i frågan.

… att kombinera karriär och familj: När jag fick barn 2010 tillfördes en helt ny dimension till livet som jag tror att alla föräldrar kan känna igen sig i. Att vara VD är en livsstil – men det är viktigt för mig att vara 100 procent närvarande när jag är med min familj. Sedan finns det långa nätter att jobba på om det skulle behövas…

Camillas bästa tips

– Följ ditt hjärta. Gör ingenting som du inte tycker är roligt – det kommer inte hålla i längden.
– Se till att göra ett bra jobb och våga ta för dig. Jag hade inte kommit så här långt om jag suttit tyst i ett hörn.
– Visa framfötterna, uttryck vad du vill, men var samtidigt ödmjuk.
– Du kan inte allt. Du ska inte heller kunna allt. Acceptera det och be om hjälp.

Fakta / Camilla H. Lindh

Ålder: 37 år
Bor: Prästbordet, Skellefteå
Från: Luleå, men uppväxt i Skellefteå
Familj: Maken Magnus Lindh, dottern Cayla, 4 år och schäfern Avanti.
Intressen: Familj och vänner, silversmide, resor samt en fäbless för research.
Arbete: VD på Plastex AB.

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen februari 2014.

Fler inlägg om: , , ,

Magnus Lindkvist |
Chefredaktör och delägare på Megafonen som främst sysslar med text, foto och layout.
Annons

2019-07-18

Händer i helgen 18-21/7 ”Trästockfestivalen, Burträsksvängen och Dinosaurier”

2019-07-15

Upptäck skärgården i Skellefteå – med eller utan båt

2019-07-11

Händer i helgen 11-14/7: ”Medeltidsdagar, innebandyturnering och countryfestival”

2019-07-08

Guidade turer om nya och gamla Skellefteå: ”För både turister och invånare”

2019-07-04

Händer i helgen 4-7/7: ”Beachfotboll, sommarteater och dans”

2019-07-02

Munkviken – en pärla bland havsbaden: ”En blandning av sandstrand, klippor och vacker natur”

SOMMAR I SKELLEFTEÅ:

Succé för Reko-ring i Skellefteå – ökar frekvensen...

Här blir det förbjudet att röka den 1 juli – och d...

Premiär för Fritidsbanken i Skellefteå: ”All...

Annonsera på Megafonen
Sponsrade inlägg

Sponsrat inlägg

Uteservering på Stadskällaren i sommar: ”Pla...

Sponsrat inlägg

Doftfri & lättskött toalett i stugan: ”...

Sponsrat inlägg

Nytt restaurangtält på Stadsfesten i år: ”Go...

Senaste vimmelgallerierna

16/7 – Vimmelbilder från Musik Vid Bryggarbacken

13/7 – Vimmelbilder från O’Learys i Skellefteå

13/7 – Vimmelbilder från Carl-Viktor i Skellefteå

9/7 – Vimmelbilder från Musik vid Bryggarbacken

6/7 – Vimmelbilder från Bishops Arms i Skellefteå

6/7 – Vimmelbilder från Rustique i Skellefteå

6/7 – Vimmelbilder från O’Learys i Skellefteå

29/6 – Vimmel från Stadsfesten 2019, lördag

Sponsrade inlägg

2019-06-20 | Sponsrat inlägg

Uteservering på Stadskällaren i sommar: ”Plats för 75 personer utomhus”

2019-05-26 | Sponsrat inlägg

Doftfri & lättskött toalett i stugan: ”Idag finns flera typer av fritidstoaletter att välja på”

Mer från Megafonen

2016-02-28

De tävlar om att få ett företag

2013-12-08

”Variationen är det roligaste”

2019-04-24

Anrikt hus i Kåge fick nytt liv: ”Föll för charmen och själen som finns i det här gamla huset”

2014-10-22

Bildextra: Marias vita hem

2016-01-27

Följ med in i Balderhallen

2015-05-30

Från Los Angeles till Tuvan

2014-01-22

Så besteg vi Kilimanjaro

2014-09-24

Emil har besökt 34 länder

Annons

Yamaha

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå
ANNONSERA I MEGAFONEN
ANNONS
Vill du också annonsera? Läs mer här!