Annons

Så använder du utegymmen

Annons

Utegym

Löpning i backe. Utförande: Intervaller eller löpning i backe – precis som  det låter. Johan tipsar: ”Gör det roligare och mer utmanande genom att ta en kompis på ryggen.”

HÄLSA Att träna ute i den friska luften ger en speciell frihetskänsla.
Men hur ska man egentligen utföra övningarna på utegymmen?
Här hjälper Johan Karinen och Linda Nilzon dig med grunderna.

Blicka ut över den stillsamma sjön till vänster när du närmar dig Boda Borgs parkering på baksidan av Vitberget. Där ser du ett av de utegym som kommunen byggde för två år sedan. Det ligger perfekt placerat som en knytpunkt till mängder av promenad- och löpstråk.

– Det är lättillgängligt och du kan ha stor variation på din träning där, säger Johan Karinen, personlig tränare på Friskvårdskompaniet.

”Finns alla möjligheter”
Megafonen har sammanfört honom med Linda Nilzon, PT på 360 Träningscenter, den här måndagseftermiddagen för att på ett enkelt vis ge dig som läsare grundläggande tips inför ditt träningspass.

– Utegymmet är jättebra. Det finns alla möjligheter för att göra basövningar och det är inte avancerat. Du tränar enkelt hela kroppen och närheten till löpspåret gör det perfekt att prova på när du tar en promenad eller springer förbi. Det här passar alla, säger Linda.

Att träna utomhus över huvud taget har flera fördelar.

– Det finns inga begränsningar och du kan i princip göra vad som helst. Lekparker är till exempel underskattat. Gör boxjump, dra dig upp i gungställningen, hitta en plats att göra dips på eller liknande, menar Linda.

– Vill du ha mer styrkeövningar så kan du kasta stora stenar, bära stockar och annat som du hittar i naturen. Det är även perfekt för att göra samarbets- och gruppövningar. Att träna tillsammans är kul, säger Johan.

Underbart
Utegymmet på Vitberget är det mest utrustade runt Skellefteå men det finns även redskap uppsatta på fler ställen, till exempel vid älvspromenaden på Sunnanå.

– Jag hoppas att kommunen fortsätter att utrusta även de gymmen. Att träna utomhus är underbart, säger Linda.

Se alla övningar i Megafonentidningen från augusti 2013:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons