Annons

Så blir du bättre på att springa

Annons

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen april 2013. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Våren är här och snön tinar bort.
Det är hög tid att dra på sig löparskorna.
Men vad ska man egentligen tänka på?

Peter Karlsson har alltid gillat att springa. I Lycksele, där han växte upp, tränade han hårt.
– Jag hade inget bra löpsteg. Jag levde på hög smärttröskel, stort hjärta och stora lungor. Jag hade ingen bra spurt men tålde väldigt mycket mjölksyra, berättar han.

1999 flyttade han till Skellefteå och då tog karriären fart på riktigt.
– Det blev mycket träning av mage och rygg, och en hel del teknikträning. Jag fick hjälp att ha rätt fokus på träningen. I Lycksele tog jag ut mig till max varje pass. Det är bättre med variation.

”Rasade mentalt”
Samma år som han flyttade till Skellefteå blev han uttagen till landslaget. En 5:e plats i Nordiska Mästerskapen och 68:a i terräng-EM är fina placeringar. Men 2001 hände något.
– Jag fick diskbråck och rasade mentalt. Jag kände stor press och stress för att komma tillbaka men hade inte alla redskap för att göra det. Jag försökte alldeles för många gånger. Gissar att det är baksidan med elitidrotten…

Annons

Peter kämpade i fyra-fem år innan han började trappa ner.
– Jag gjorde sporadiska försök, men det blev inget mer av det.

Nu har det gått tio år och den Peter jag träffar är en glad och pigg 33-åring.
– Nu har jag hittat glädje i träning igen. Jag har hittat mer variation genom att åka skidor, träna styrketräning och mer allround. Och jag tycker att det är kul att springa.

Han jobbar nu som säljare och instruktör på Friskvårdskompaniet och här i Megafonen får du några grundläggande tips för att bli en bättre löpare.

 

kommer du igång med löpningen:

Börja långsamt. Många springer så att de får blodsmak i munnen första gången. Jag rekommenderar att lufsa i 20-30 minuter i början. Inte springa, men inte heller gå. Var det väldigt länge sedan du sprang så bör du börja med 10 minuter. Känn vad skönt det är.

Undvik asfalt och ha bra skor. Skona kroppen från hårda underlag och se till att du har nya löparskor, inte inomhusskor. Annars är risken stor för löparknä och problem med benhinnor och ländryggen.

Sträck på dig. Skjut fram höften och upp med blicken. Pendla med armarna och slappna av i överkroppen.

 

Så blir du en bättre löpare:

Sänk farten i backe. Många har samma fart i branta backar och spränger sig där. Ta korta steg, lyft blicken och sänk farten. Men promenera inte.
Intervaller. Joggar du 2-3 gånger i veckan och vill utvecklas är intervaller bra. Jobba med högre puls och mer hjärta lunga. När du sedan springer distanspass igen kommer du kunna hålla högre fart. Intervaller som kan vara lagom är 1 minut jogging, 1 minut 80% av max.

Källa: Peter Karlsson, Friskvårdskompaniet

 

Peter Karlsson

Fakta / Peter Karlsson

Ålder: 33 år
Från: Lycksele
Bor: Centrum, Skellefteå
Familj: Sambon Malin, dottern Meja 6 månader (snart löpare)
Intressen: Skoter, fiske och massor av sport.
Arbete: Säljare/instruktör på Friskvårdskompaniet.

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen april 2013.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons