Annons

Flugfiske – stillhet & spänning

Annons

 Foton från Svenska fjällen och Nya Zeeland. Foto: Jacob Eliasson, Markus Mossberg och Fredrik Sundberg.

INTERVJUN Det finns många bra fiskehistorier – men frågan är om det är någon i Skellefteå under 30 år som kan berätta lika många som Jacob Eliasson. Här berättar han om det bästa med flugfiske, kristallklart vatten i Nya Zeeland och hur han utbildade sig till flugfiskeguide.

Jag hämtar upp Jacob på Sunnanå där han bor hos sin pappa de få dagar han är i Skellefteå. Under de minuter som det tar att köra upp till Vitberget där vi ska göra intervjun hinner jag lära mig mer om flugfiske än jag gjort under hela mitt liv.

– Det finns många olika kasttekniker och flugfiske handlar lika mycket, eller mer, om att lära sig insektsliv, läsa vatten, se hur fisken beter sig och försöka efterlikna det den äter, förklarar Jacob.

– Så fiske handlar alltså inte bara om tur? frågar jag okunnigt.

– Haha, nej, det gör det inte. Om du åker ut och metar så kan du ha tur och hamna där det är mycket fisk, men med flugfiske handlar det om att hitta fisken, se hur den uppför sig, välja fluga, landa den rätt på vattnet och på så vis få den att hugga.

Det handlar om kvalité mer än kvantitet. Om att välja sina kast med omsorg, förklarar han.

– Ibland kan det bli så få som tio kast på en hel fiskedag, men då får jag förhoppningsvis tio fiskar också, säger Jacob och ler.

Läs hela reportaget i tidningen nedan:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons