Annons

Frej vill tillbaka till toppen

Annons

Frej Sjöström

E-SPORT Frej Sjöström har gått från datorspelande i pojkrummet till skrikande fans i Kina – för att sedan sluta helt – och nu göra come back. Här berättar e-sportproffset från Skellefteå om varför han la av, prispengar och vad som gör Counter-Strike så bra.

Autografskrivande och skrikande fans var ingenting som Frej Sjöström hade räknat med när han som 11-åring fick låna hem datorspelet Counter-Strike av en kompis. Då var det bara en hobby som han visade sig vara riktigt duktig på.

– Jag fortsatte att spela mer och mer, blev bättre och bättre, och allt eftersom började jag spela med äldre kompisar, berättar han när vi träffas på Espresso House i Skellefteå.

Sedan dess har e-sport växt sig enormt stort och innan Frej – eller kHRYSTAL som han kallas inom e-sportkretsar – var 18 år hade han fått känna på kändisstatusen i Asien.

– Utanför tävlingen kom det fram fans som gav oss grejer och ville ha autografer. Det var helt galet.

Levde ni rockstjärneliv?

– Inte i Sverige, men i Kina och Korea var det den känslan. De slet i oss och ville ta bilder.

Under den tiden var han en del av proffslaget SK Gaming – som han senare blev kickad ur.

– Vi vann fyra av fem tävlingar när jag var med men de tog in en duktigare spelare för att ersätta mig, säger Frej som istället satte ihop ett eget lag.

– Vi mötte SK på flera stora turneringar – och vann. Det var jävligt skönt eftersom jag fått sparken från dom, säger han och ler.

Du slutade plötsligt spela 2012 – varför?

– Då kom ”nya” Counter-Strike ut, CS GO. Jag hade då lagt ner 10 år på att lära mig CS och helt plötsligt skulle vi byta till något nytt som var riktigt dåligt. Jag provade några gånger men lovade mig själv att jag aldrig skulle spela det. Så dåligt var det under betaversionen.

Men var det inte bara en utveckling av spelet för att göra det bättre?

– Det var som om du spelar ishockey och är sjukt bra på att åka skridskor, och så bestämmer de helt plötsligt att byta ut skridskorna mot skor. Reglerna är fortfarande lika men förutsättningarna ändras.

Finns pengar att tjäna

Under 2012 spelade Frej ingenting men sedan blev suget för stort – och han såg hur mycket pengar de som fortsatt att spela tjänar.

– Det är turneringar hela tiden och prispengarna har ökat enormt. På en mässa i Stockholm för bara några veckor sedan fick vinnaren 10 000 dollar – på bara en match. Och på den största turneringen är den totala prispotten 250 000 dollar.

Började spela igen

I början av året gjorde han come back.

– Jag pratade runt med människor jag spelat med tidigare och satte ihop ett lag. Vi har två års spelande att ta igen men det ska inte vara någon omöjlighet. Mycket handlar om att kemin i laget fungerar och att vara taktiskt duktiga.

Nästan omgående fick laget datortillverkaren Acer som huvudsponsor.

– Det visar också hur sporten utvecklats. Acer betalar våra resor, boende, utgifter på tävlingar och fixar datorer. Det är en stabil sponsor.

Vad är det som gör Counter-Strike så roligt?

– Det är själva tävlingsmomentet. Det är så skillbaserat och det gäller verkligen att vara bättre än de andra för att vinna. Det är mycket taktik och inte bara att springa runt och skjuta.

Målet är att ta sig till toppen igen och kvala in på en major-tävling i tyska Köln.

– Det är helt klart möjligt. Vi föll tidigare i vår på mållinjen i kvalet till en major i Polen men med några till månaders tränande så kan vi klara det. Det är vad vi siktar på.

 

Reportaget publicerades ursprungligen i Megafonentidningen:

Frej Sjöström

Ålder: 25
Bor: Norrböle i Skellefteå
Familj: Mamma Lena och pappa Per, samt bröderna bus, Frank och Finn.
Intressen: Gym, e-sport och fotboll
Jobb: Progamer och deltidsjobb som varuplockare på ICA Kvantum

Lagmedlemmar – Team Acer

Frej ”kHRYSTAL” Sjöström
John ”wenton” Eriksson
Björn ”threat” Pers
Fredrik ”slap” Junbrant
Christian ”Spitf ire” Schiölde

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons