Annons
Sebastian Larsson som ska öppna boxen har själv tävlat i crossfit. Foto: Privat

Crossfit-box öppnas i Skellefteå: ”En fantastisk träningsform som bjuder på ständiga utmaningar”

HÄLSA Till hösten öppnar ett nytt gym i Skellefteå. "Skellefteå har en riktigt bra träningskultur men saknar en CrossFit-box", säger Sebastian Larsson

Annons

Sebastian Larsson, ursprungligen från Arjeplog, har bott i Skellefteå sedan 2013 och har en längre tid haft tankar på att öppna ett crossfit-gym – eller Box som det även kallas.

– Det har tagit tid att hitta rätt lokal eftersom det behövs fria ytor, högt i tak och ett centralt läge – men nu har vi hittat en och det känns riktigt kul att vi äntligen är på gång, berättar han för Megafonen.

Lokalen som han hittat ligger på industriområdet på Mullberget vid Norrvalla.

– Lokalen är 390 kvadratmeter stor och har 6 meters takhöjd. Senare i höst kommer lokalen att få nybyggda omklädningsrum.

Annons

Vad är ett crossfit-gym?

– Ett crossfit-gym, eller Box som det kallas, är en träningsanläggning utan maskiner. Vi arbetar med fria vikter så som skivstänger, kettlebells, medicinbollar och/eller den egna kroppen som träningsmotstånd i form av gymnastik, hopp, klättring, löpning och så vidare.

– CrossFit innebär styrke- och konditionsträning som bygger på varierade övningar utförda under hög intensitet. Våra kroppar är gjorda för att hoppa, klättra, springa, lyfta, dra och putta – och det är just de rörelserna vi utgår från. Vi hämtar övningar från tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik och konditionsträning för att förbereda våra kroppar för utmaningar både innanför och utanför gymmets väggar.

Målgruppen för en box är enligt Sebastian stor.

– Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, otränad eller vältränad. CrossFit är väldigt lätt att anpassa efter varje persons egen förmåga och förutsättningar i strävan om att bli bättre och utvecklas! Man kan träna på schemalagda klasser ledda av en coach, eller träna individuellt under Open gym.

Annons

Sebastian själv har tränat crossfit i snart tre år, tävlat och utbildat sig till CrossFit Level 1-tränare.

– Det är en fantastisk träningsform som bjuder på ständiga utmaningar och utveckling vilket är anledningen till att jag älskar CrossFit.

Finns det verkligen plats för ett gym till?

– Absolut! CrossFit är inte som ett vanligt gym utan det skiljer sig enormt mycket. Lokalen måste bland annat ha fria ytor för flera tränande personer samtidigt med mycket fria vikter, skivstänger, kettlebells, rep, romerska ringar, pullupriggar med mera. Det har varit svårt att träna crossfit i en större grupp i Skellefteå tidigare.

Annons

Vad är enligt dig det bästa med just crossfit?

– Det blir en enorm sammanhållning och gemenskap. Man tränar, svettas och skrattar tillsammans. Man pushar varandra, tävlar mot varandra, glädjer sig till andras framgångar och det är det som jag skulle säga är det mest unika med CrossFit. Man blir som en stor familj där alla är välkomna.

Skellefteå Crossfit kommer att öppna i höst – men något exakt datum är inte satt än.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons