Annons

Baka ditt eget surdegsbröd

Annons

Lilla HantverksbagerietEmil Johansson och Frida Svedberg driver Lilla Hantverksbageriet.

MAT Intresset för surdegsbröd började som en hobby men växte sig snabbt starkare – och nu levererar Lilla hantverksbageriet i Burvik nygräddat surdegsbröd varje lördag. Direkt hem till sina kunder.

Det är en fin sensommardag och aftonsolen når långt in på den minst sagt havsnära tomten när jag kommer på besök till Tallön i Burvik, cirka en timmes bilfärd från Skellefteå. Här bor Frida Svedberg och Emil Johansson sedan två år tillbaka. Just idag är det näst intill vindstilla.

– Men det kan vara rätt blåsigt här ute och när vinden ligger på från nordost så hör vi hur vågorna slår mot burehällorna på andra sidan udden. Det är mäktigt, säger Emil och pekar upp mot skogen innan han visar mig in i köket där kaffet just blivit klart.

Idén om ett bageri växte fram för ett år sedan när Frida ville ta sitt intresse för surdeg ett steg längre genom att köpa en industriugn.

– Det kan tyckas annorlunda att köpa en stor stenugn bara för hobbybruk men min mormor hade en bagarstuga på sin gård och jag har så många fina minnen från den tiden, berättar Frida som hittade en passande ugn på Blocket.

– När ugnen sedan var på väg hit kom tanken på att starta ett företag och innan den kommit fram hade vi mer eller mindre bestämt oss, säger Emil.

Läs hela reportaget, hur du startar en surdeg och hur du bakar ditt eget bröd i tidningen nedan (sida 14-15):

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons