Megafonen.nu / Hälsa

Per tipsar: Så får du en vit jul

2015-12-14 | Av: Megafonen.nu

Per Strömbro

DRYCK Det finns fler alternativ än någonsin att välja mellan i det alkoholfria sortimentet. Här har Per Strömbro plockat ut sina personliga favoriter med högst 2,2 volymprocent som går att köpa i Skellefteå.

***

Till att börja med vill jag tipsa om öl. Här finns det massor av goda sorter att välja mellan och utbudet ökar ständigt. En sort jag ständigt återkommer till är Mikkellers Drink’in The Sun (11994) som med sin humlearomatiska smak med tydlig beska, inslag av aprikos, mango, grapefrukt, ljus sirap och färska örter är ett riktigt komplext lättöl – perfekt till fet mat (som julbord) eller bara som den är. 16.90 kronor kostar en flaska med 33 cl.

Mikkeller har förresten tagit fram någonting så ovanligt som en alkoholfri julöl, passande nog namngiven Drink’in The Snow (1967). Den är lite sötare, med inslag av vörtbröd, ingefära, honung och knäck. Jag tycker att de lyckats ganska bra – även om den saknar riktigt djup. Men kul att testa! 16.90 kronor kostar en flaska med 33 cl.

Vad som kanske kan komma som en överraskning är Mariestads Alkoholfri (1952). Jag skulle vilja påstå att det är deras bästa produkt eftersom den till skillnad från deras övriga sortiment är god. Smakmässigt skiljer den sig med sina maltiga, blommiga toner, radikalt från ”vanlig” Mariestads och det märks att de lagt manken till. 10.90 kronor kostar en flaska med 33 cl.

Men alla gillar inte öl. Så hur ser det ut på vinsidan? Jag ska vara ärlig. Jag har inte hittat ett alkoholfritt rödvin som jag kan rekommendera. Däremot finns det goda ersättare. En sådan är Saxhyttegubbens Blåbär 100% (1964). Det har en mycket frisk, ganska sträv, smak som blir ett utmärkt substitut till rödvin, i synnerhet om ljust kött serveras. Som namnet antyder är det bara blåbär i och det kan knappast skada att byta ut alkoholens kalorier mot antioxidanter. Men den kostar! 69.90 kronor för en flaska med 33 cl. Obs! I likhet med många andra rödviner bör den inte serveras kyld. Och inte för varm heller.

För många år sedan gjorde jag en överenskommelse med mig själv: Drick aldrig efter midnatt – för du förvandlas till en gremlin dagen efter om du gör det och det är inte på något sätt värdigt. Alls. En sådan regel skulle kunna ställa till det på nyårsafton, men det finns goda lösningar – bokstavligt talat. Utbudet av mousserande drycker är rätt bra, men av de jag hittills testat sticker Rudenstams mousserande vitavinbärsdryck ut som den i särklass godaste. Den är torr, inte för söt och passar jämt! Säljs bland annat på Skafferiet Nygatan 57, där de tar 59 kronor för en 65 cl flaska. Måste testas!

Över huvud taget finns det numera en uppsjö av intressanta cidrar, muster, lemonader och fruktdrycker av olika slag som bara väntar på att utforskas. Inte minst Carlsbergs uppfriskande och fruktiga maltbryggd BEO Blood Orange Hibiscus (1973) är väl värd sina 12.90 kronor per flaska. Du behöver alltså inte hålla dig till Fanta. Och är du nyfiken är det alltid roligt att experimentera med egna smaker. Ett enkelt tips för dig som vill ha en god mousserande dryck är att helt enkelt köpa druvjuice och blanda med kolsyrat vatten.

Såhär i jultider skulle jag dessutom vilja tipsa om en mocktail (alkoholfri cocktail) som garanterat går hem bland dina gäster: Blanda lika delar kall vitvinsglögg med gammal hederlig norrländsk Portello och en stor isbit. Garnera med ett apelsinskal.

Drick, förundras och njut!
God jul!

Per Strömbro

Läs mer i Megafonentidningen nr 10 2015:
Därför väljer Per bort alkoholen

Fler inlägg om: , ,

Megafonen.nu |
Megafonen.nu har sedan 2010 levererat trevliga nyheter och vimmelbilder på nätet och sedan mars 2012 producerar företaget även en tidning som kommer ut månadsvis.
Annons


2019-10-17

Händer i helgen 18-20/10: ”Ljusfest, Berättarfestival och konsert”

2019-10-15

Legenden Wayne Gretzky blir delägare i företag från Skellefteå: ”Starten på ett nytt kapitel”

2019-10-14

Nu är det nära – då öppnar McDonalds i Skellefteå: ”En riktigt fin och modern restaurang i ett bra läge”

2019-10-11

Dags för berättarfestival i och runt Skellefteå: ”Ett smörgåsbord av berättande”

2019-10-11

Händer i helgen 11-13/10: ”Babblarna, Idrottens dag och jazzcafé”

Sponsrade inlägg

Sponsrat inlägg

Är du en av Megafonens nya vimmelfotografer?

Sponsrat inlägg

Så väljer du rätt transportbil: ”Viktigt för...

JULBORD I SKELLEFTEÅ
Nominera dina favoriter:
Mer från Megafonen

Bildextra: Följ med hem till Carolina Wahlberg: &#...

Bildspel: De fällde in skärmar i köket i sitt nya ...

Senaste vimmelgallerierna

12/10 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

12/10 – Vimmel från Grannen i Skellefteå

5/10 – Vimmelbilder från Rustique i Skellefteå

5/10 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

5/10 – Vimmelbilder från Grannen i Skellefteå

28/9 – Vimmelbilder från Skellefteå Tattoo Fest

28/9 – Vimmelbilder från Etage-festen på Klubb V

21/9 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

Sponsrade inlägg

2019-10-13 | Sponsrat inlägg

Är du en av Megafonens nya vimmelfotografer?

2019-10-07 | Sponsrat inlägg

Så väljer du rätt transportbil: ”Viktigt för oss att hjälpa företagen till en bra finansiering”

Mer från Megafonen

2019-09-04

Så är planerna för nya resecentrumet: ”Tagit fram bilderna för att ge en känsla”

2014-02-09

”Det ska vara gött att leva”

2014-03-26

Självförsvar kan rädda ditt liv

2019-06-04

De gör vin av bär från Norrländska skogar: ”Hög syra, intensiv smakarom och bra tanninstrukturer”

2014-09-24

Emil har besökt 34 länder

2014-02-02

Inred med retro & vintage

2012-09-27

Jaktglädje i Medles skogar

2015-02-25

”Det är viktigt med mångfald”

Annons

Yamaha

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå
ANNONSERA I MEGAFONEN
ANNONS


Vill du också annonsera? Läs mer här!