Annons

Bildextra: Så totalrenoverar de det 153 år gammalt huset

Annons

Så här ser huset ut just nu – men om några år ska det vara redo för inflytt. På sista bilden i bildspelet visas hur huset såg ut innan de började renovera. Foto: Magnus Lindkvist & Privat

BOSTAD Det charmiga huset beläget på en liten höjd i Västra Skråmträsk byggdes redan 1864 och har sedan 50-talet stått obebott – men nu ska det åter bli bostad. När Isabell Lundberg och Fredrik Burlin är klara kommer det att vara totalrenoverat.

***

Trots att vi kommit en bra bit in i april faller stora vita snöflingor ner på vindrutan när jag svänger in på gården i Västra Skråmträsk. Isabell Lundberg, som just har tagit in hästarna i stallet, följer mig in i det gårdshus där hon, tillsammans med sin sambo Fredrik Burlin, bor under tiden de renoverar det stora timrade huset som står intill.

– Vi ville så gärna flytta ihop och började hyra det här lilla huset 2011. Det var Fredriks släktingar som rådde om det och jag gillade tanken på att vi kunde ha hästar på gården, säger Isabell när vi sätter oss ner vid köksbordet.

Att de skulle köpa fastigheten och dra igång ett stort renoveringsprojekt fanns dock inte med i livsplanen då.

– Vi hade nog bara tänkt bo här ett tag innan vi köpte en lägenhet, men vi trivdes väldigt bra och började prata om att köpa gården. Kanske skulle vi kunna bygga ut det här huset, bygga nytt eller till och med renovera det stora huset här intill, säger Fredrik.

Huset intill är 200 kvadratmeter stort, byggdes 1864 och har stått tomt sedan 50-talet. Där finns inget vatten eller avlopp – och det är ingen överdrift att påstå att mycket arbete krävs för att få det i beboeligt skick igen.

– Det såg ut som ett ruckel men enligt våra föräldrar är huset rejält, stabilt och fritt från mögel, och de tyckte att det skulle vara dumt att riva ett sådant hus, säger Isabell.

***

Läs hela reportaget i tidningen nedan:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons