Annons
Stillbild ur videon som du kan se längre ner i artikeln. De inringade prickarna är människor – till vänster syns tre som springer för att försöka undkomma snön. Foto: Magnus Lindkvist

Film: Skelleftebo blev vittne till lavin som svepte över åtta personer i Kirgizistan – se filmen här

RESA Magnus Lindkvist, medarbetare på Megafonen, blev den 16 juli vittne till en lavin som svepte över åtta personer i Kirgizistan.

Annons

Den 16 juli rasade en lavin över vandringsleden på det 7134 meter höga berget Lenin Peak i Kirgizistan. Megafonens medarbetare Magnus Lindkvist filmade hela händelsen från camp 2, 5300 meter över havet.

Vad var det som hände?

– Vi hade just kommit fram till Camp 2, 5300 meter över havet, när det smällde till på bergväggen och vi såg hur en lavin började falla. Till vår förskräckelse såg vi hur flera personer befann sig på leden nedanför – där vi befunnit oss mindre än en timme tidigare. Vi insåg snabbt att de inte skulle hinna undan men kunde inte göra annat än att titta på.

Hur gick det för dem?

– Mirakulöst klarade sig alla utan några större skador. De tog sig upp ur snön själva och förlorade bara en del utrustning. Jag pratade med dem efteråt och då berättade de att de inte kunde andas de första tio sekunderna när lavinen kom över dem, men att snön sen skingrade sig relativt snabbt. När lavinen kom hade de tagit en vilopaus och deras ryggsäckar åkte iväg uppskattningsvis 100 meter, men de gick också att få tag i efter att ett gäng lokala guider firat ner sig i en glaciärspricka för att få upp dem.

På filmen ovan ser vi lavinen svepa över åtta personer som tagit en paus på vandringsleden. Klicka i HD för bästa kvalité.

Vad gjorde du på berget?

– Jag var där med två vänner för att försöka bestiga Lenin Peak som är 7134 meter högt. Vi hade kvar ungefär en vecka av expeditionen men valde att avbryta efter lavinen. Det var ett svårt beslut då vi alla laddat i månader för att nå toppen och slitit på berget i nästan två veckor när lavinen inträffade – men samtidigt ett enkelt beslut då vi alla kände att en toppbestigning inte är viktigare än att komma hem vid liv. Vi visste så klart även innan vi åkte att det kunde förekomma laviner, men att se en svepa över människor på så nära håll blir en helt annan sak.

Du filmade hela förloppet – hur han du få upp kameran så snabbt?

– När en lavin går smäller det till som åska och jag alltid har telefonen i bröstfickan. När jag började filma hade jag däremot ingen aning om att lavinen skulle bli så stor och att det fanns människor nedanför.

Hur var resan i övrigt?

– Helt underbar. Vi fick ut precis det man kan vänta sig av ett sånt här äventyr: Jobbiga dagar med huvudvärk, illamående, regn och kalla fingrar – men även obeskrivliga stunder med solsken, overklig utsikt, trevliga människor och minnen för livet.

 

Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

 

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons