Annons

Arianna och Linnéa åker på yoga- och dykutbildning – på ön Gili Trawangan i Indonesien

Annons

RESA Redan en vecka efter att Arianna Wikström och Linnéa Wiklund hade kommit hem från sin Indonesien-resa förra året bokade de en ny. “Vi vet inte hur länge vi blir kvar den här gången”, säger Arianna.

Det var i oktober förra året som Arianna Wikström och Linnéa Wiklund från Skellefteå klev av båten på ön Gili Trawangan i Indonesien för första gången.

– Det är en liten ö som bara är cirka två gånger två kilometer stor där de flesta går barfota hela dagarna. Motortrafik är inte tillåten och det är en allmänt skön stämning, berättar Arianna när vi träffas på ett fik i Skellefteå bara veckor innan det är dags att åka iväg igen.

– Antingen älskar eller hatar man stället. Vissa kan tycka att det är trångt och högljutt med alla fester, men vi tycker att det var helt underbart, säger Linnéa.

De hade planerat att stanna där två veckor av sin två månader långa semester förra året – men det blev ändrade planer.

– Det slutade med att vi var där mer än en månad, säger Arianna och ler.

På ön Gili Trawangan finns ingen motortrafik och istället trafikeras vägarna av häst med vagn samt cyklar. Foto: Linnéa Wiklund

YOGA UTOMHUS
Två saker som gjorde att de trivdes så bra var att de fastnade för var sin aktivitet. Arianna fick mersmak för yoga och Linnéa fastnade för att dyka.

– Bara en sådan sak som att yogastudion ligger utomhus gör upplevelsen underbar. Jag yogade varje dag och blev förälskad i det, säger Arianna.

Linnéa hade aldrig dykt tidigare men blev – som hon själv uttrycker det – frälst.

– Jag har alltid varit fascinerad av havet men lite smårädd för att dyka. Därför var jag extra glad att jag gillade det så mycket. Efter första dyket var jag som en annan människa, säger hon.

Bara en vecka efter att de kom hem från förra årets resa bokade de en ny. Denna gång med ett visum som gäller ett år och ger dem möjlighet att studera och arbeta i landet.

– Vi har inte bokat någon hemresa och vet inte hur länge vi blir kvar, säger Arianna.

SKA BLI DIVEMASTER
Linnéa har bokat in sig på en utbildning för att bli divemaster och Arianna ska studera till yogalärare.

– Yogalärarna där är verkligen välutbildade och det känns som en dröm att jag ska få lära mig mer av dem, säger Arianna och fortsätter:

– Många tror att yoga mest handlar om att vara vig, men det är så mycket mer än så. Man lär känna sin kropp inifrån, att kontrollera sitt sinne och att lättare känna ett allmänt lugn. Att få chansen att förmedla den känslan till andra känns givande.

Arianna Wikström ska utbilda sig till yogainstruktör. Foto: Privat

Linnéa har i sommar förberett sig inför sin dykutbildning genom att gå en Advanced-kurs i Sverige.

– Det var lite kontraster mot det jag upplevde i Indonesien. Där var det 30 grader varmt i vattnet och 30 meters sikt. Här var det 7 grader och vi såg ungefär en armlängd framför oss. Det var helt sjukt, men jag kände ändå att det här är min grej och ville fortsätta, säger hon.

”LEVA I NUET”
Dykutbildningen som hon ska genomföra gör henne till divemaster, eller dykledare som det kan översättas till. Det innebär att hon får guida, men inte utbilda, andra dykare.

– Innan utbildningen börjar behöver jag minst 40 loggade dyk så jag kommer att dyka varje dag fram till dess, säger Linnéa.

Foto från förra gången Linnéa dök utanför Gili Trawangan i Indonesien.

Är det dyrt att gå dessa utbildningar?

– Det beror på vad man menar med dyrt. Yogautbildningen kostar 30 000 kronor, och dykutbildningarna för rescue och divemaster är totalt 19 600 kronor plus att en del utrustning tillkommer, säger Arianna och Linnéa.

Efter deras utbildningar har de tänkt stanna på ön för att jobba och njuta av livet.

– Planen är att vara på ön en längre tid och drömmen är att ha jobb där. Vi har ingen flygbiljett hem och vi får se hur länge vi blir kvar, säger Linnéa.

Vad som händer efter det vet de inte än.

– Nu ska vi först och främst bara vara där och ta varje dag som den kommer. Vi ska försöka leva i nuet och bara njuta, säger Arianna.

Linnea Wiklund och Arianna Wikström. Foto: Privat


Arianna & Linnéas
bästa Indonesientips:

  • Förutom vår favorit-ö Gili Trawangan är Uluwatu och Ubud två ställen vi rekommenderar. Uluwatu är ett vackert surfställe med skön stämning och Ubud är ett yogaparadis där det även finns bra möjligheter att uppleva en del av den lokala kulturen.
  • Undvik Kuta – det är trångt, stressigt, kaotiskt och otryggt.
  • Njut på fina och hälsosamma caféer. Det finns mycket vegetariskt/vegansk och en rad fina hälsocaféer på alla orter som vi besökt.
  • Ta en ryggsäck! Vi reste med resväskor förra gången och det rekommenderas inte då de inte är optimala att dra på sand.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons