Annons

Utställningen om Titanic har öppnat: ”Skellefteå är egentligen en för liten stad för denna utställning”

Annons

Modeller i naturlig storlek är uppbyggda så att besökaren till exempel får chans att känna hur det kändes att gå genom de fina korridorerna. Foto: Nordic Exhibitions

NÖJE En av världens mest kända vandringsutställningar, ”Titanic The Exhibition”, har nu öppnat på Eddahallen i Skellefteå. “Det är en stark och gripande utställning”.

Det är nog få som aldrig har hört talas om jättefartyget Titanic som den 15 april 1912 sjönk efter att ha kolliderat med ett isberg i Nordatlanten. Framförallt för att det var en enorm katastrof med 1495 döda – men även för att filmatiseringen från 1997 är en av världens mest sedda filmer.

– Det är många som har en koppling till Titanic och fascineras av historien kring fartyget, säger Stefan Papangelis, Nordic Exhibitions & Events AB.

För den som vill lära sig mer – och få en inblick i hur livet ombord på fartyget var – kommer nu en ypperlig chans. Mellan den 27 april och 26 augusti håller världsutställningen Titanic The Exhibition öppet på Eddahallen i Skellefteå.

– Vi har tagit varenda millimeter i beslag, cirka 1200 kvadratmeter av arena och biytor, till förfogande för detta. Den som brukar idrotta här kommer inte att känna igen sig, säger Stefan.

I utställningen finns flera originalföremål och dessutom har miljöer från båten byggts upp i verklig storlek.

– Du får se hur det såg ut i olika hytter och bland annat gå genom korridoren som du känner igen om du sett filmen Titanic, säger Stefan.

Källa: Claes-Göran Wetterholms arkiv

Varje besökare får hörlurar och en spelare. Spelaren fungerar som guide under 1,5 timmar.

– Utställningen är uppbyggd kring människors livsöden och tar dig från starten då båten planeras, byggs och sedan reser ut på öppet hav. En sak som är intressant är att många av dessa livsöden handlar om svenska personer som var på väg till Amerika. Något som många inte vet är att svenska var det näst mest talade språket på Titanic.

Utställningen är rekommenderad från åldern 10 år och uppåt.

– Rekommendationen är satt med tanke på att barnen ska orka lyssna i 1,5 timmar – men om du har en sjuåring som är jätteintresserad så kommer det naturligtvis också att fungera bra.

I Malmö, där utställningen senast ställdes upp, kom över 75 000 unika besökare. I Skellefteå hoppas Stefan på 50 000.

– Skellefteå är egentligen en för liten stad för denna utställning, men i och med det geografiska läget hoppas vi kunna locka besökare från flera städer – och självklart även att Skellefteborna tar chansen att komma förbi, säger han.

 

Artikeln publicerades i senaste
numret av Megafonentidningen:

 

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons