Annons

Ta sjötaxi till Skellefteå skärgård i sommar: ”En dröm som jag haft länge”

AKTIVITET Saknar du en båt men skulle vilja ta en tur på Skellefteälven eller åka ut till Skellefteås skärgård? Inga problem – i sommar är det premiär för Ronny Lindströms nya sjötaxi.

Annons

Sedan 90-talet har Ronny Lindström burit på idén om en sjötaxi i och runt Skellefteå, men det var först när han sålde sitt TV-produktionsbolag som han fick tid att satsa.

– Jag är fortfarande anställd, men nu behöver jag “bara” jobba heltid och har bättre med tid för att genomföra detta, säger Ronny och ler när jag träffar honom på båten Vidar i Skelleftehamn.

Båten köpte han så sent som i slutet av förra året.

– Jag satt och slösurfade på Blocket när jag såg den. Det bästa med just den här båten är att den tar tolv gäster som kan sitta bekvämt – samtidigt som den får plats i slussen i Bergsbyn, säger Ronny.

Sedan årsskiftet har båten fraktats till Skellefteå och renoverats.

– Vi har satt in ett nytt kylskåp, bytt golv, målat om och fräschat upp inredningen. Här sitter alla bekvämt med god sikt, säger Ronny.

GÅR ENLIGT TURLISTA
Under juni har båten använts för bokade charterresor, men från och med den 25 juni kommer den även att gå enligt turlista i sex veckor framåt.

– På måndagar och tisdagar utgår vi från Furuögrund i Byske, onsdagar från Kåge, torsdag och fredag från Kurjoviken i Skelleftehamn och på helgen från Bryggarbacken i centrum, säger Ronny.
Du som gäst kan dyka upp vid båten och betala på plats men för att vara säker på att rymmas är det bäst att boka via Nordisk Sjötaxis hemsida.

– Vi kommer att ha avgångar fyra gånger per dag på de ställen jag nämnde. I stan går varannan tur upp till Mobackendammen och varannan ner till Bergsbydammen. Att uppleva vår stad från båt är något alla borde göra. Det är fantastiskt vackert, säger Ronny.

I Furuögrund, Kåge och Kurjoviken går båten ut till öar i Skellefteås skärgård.

– Där går det bra att åka med båten åt ett håll, stanna på till exempel Hamnskär för att bada – och sedan åka hem på nästa tur, säger Ronny.

FIN SKÄRGÅRD
En del av satsningen har möjliggjorts av Skellefteå kommun som vill göra Skellefteå skärgård mer tillgängligt.

– Skellefteås skärgård är fantastisk med över 600 öar, men det är många som aldrig varit där. Det här är en del i att göra det lättare att ta sig dit, säger Ronny som hoppas på att sjötaxin ska bli uppskattad.

– I sommar provar vi med allt från tidtabellskörning till lunchkryssningar och bokade charterresor. Sedan får vi utvärdera vad som var mest uppskattat och utveckla utifrån det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons