Annons

Ett nöje att lära på Exploratoriet: ”Hit kan du komma både regniga och soliga dagar”

AKTIVITET Skellefteås eget Science Center, Exploratoriet, har öppet hela sommaren med aktiviteter både ute och inne.

Annons

Exploratoriet i Skellefteå har under 1,5 års tid tagit emot över 11 000 skolelever till verksamheten på Nordanåområdet – men utställningarna är även öppna för allmänheten med generösa öppettider under helger och skolornas lov.

– Exploratoriet är ett ställe där du kan utforska och laborera naturvetenskap och teknik på ett lekfullt sätt. Syftet är att visa att kunskap är kul, säger Britt-Marie Forslund, pedagog på Exploratoriet.

I utställningen, som hela tiden förändras, får besökarna prova på allt från att koppla avloppsledningar under en stad och veta mer om hur skogen fungerar –  till att generera ström i ett vattenkraftverk och utmana hjärnan på olika sätt.

– En stor del av utställningen utgår från vilka näringar som finns i vår region och hur de fungerar. Det är ett roligt sätt att upptäcka omvärlden, säger Britt-Marie.

På sommaren har de även en del aktiviteter utomhus.

– Vi har till exempel en liten elbil som barnen får köra och en flod där det går att utforska hur olika segel fungerar för att driva en båt framåt.

På Exploratoriet finns ingen undre eller äldre åldersgräns.

– Det är aldrig för tidigt för nyfikna barn att se hur saker fungerar eller bara vara med och titta lite, och även för vuxna är det här kul – speciellt att få lära sig tillsammans med de yngre, säger Britt-Marie.

Läs mer om sommaren
i Skellefteå nedan:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons