Megafonen.nu / Krönikor
Gästkrönikör Sandra Lindström är leg. psykolog, organisationskonsult, föreläsare och jämställdhetsexpert i SVT:s realityserie ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: Paulina Holmgren

Sandra Lindström: ”Entreprenörskap omgärdas av en mängd myter”

2019-02-27 | Av: Megafonen.nu

KRÖNIKA Sandra Lindström om att starta eget, okrossade glastak och att nå sina drömmar.

***

För drygt 2,5 år sedan bestämde jag mig för att starta eget företag. Jag sa upp mig från ett jobb där jag trivdes. Jag valde bort den ekonomiska tryggheten som det innebär att ha en fast anställning. Jag valde bort mina fantastiska kollegor, en stöttande chef och vårt trivsamma fredagsfika.

Varför valde jag att göra så?

Jag ska strax återkomma till svaret på den frågan. Men först måste vi prata om något annat.

Vi behöver prata om varför det nästan bara är män som startar och driver egna företag och att vart fjärde börsbolag helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. Kan vi fundera över faktumet att ett av de mest ojämställda områdena i samhället är bland startups och riskkapitalister och att chefer i kvinnodominerade sektorer så ofta ändå är män? Hur kan det komma sig att så många kvinnor på vägen mot yrkeslivet, karriären och drömmarna om framgång istället för att krossa glastak kraschar rakt in i en obarmhärtig vägg?

Entreprenörskap omgärdas av en mängd myter. Som att det är omöjligt att kombinera företagande och familjeliv. Där förklaringarna till att det ännu inte är jämställt beskrivs som att det är för att kvinnor inte vill, vågar eller är för sköra. Där kvinnor å ena sidan uppmanas att vässa armbågarna, ta för sig och bli bättre på att löneförhandla, för att i nästa stund få höra att de måste sluta vara prestationsprinsessor, slappna av och sätta gränser.

Annons

Men vi vet att det inte spelar någon roll om kvinnor utbildar sig mer eller har högre meriter, deras manliga kollegor glider ändå förbi och rakt upp i hierarkierna på grund av normer och stereotypa uppfattningar om kön. Vi vet att det som för många kvinnor uppfattas som ett glastak fortfarande är golvet för männen som sitter på makten. Ledsen om sanningen svider, men någon behöver säga saker som de är för att aktivt kunna jobba med förändring.

Men nu till svaret på frågan om varför jag kastade mig ut från tryggheten. Sanningen är att jag var nöjd, men ville mer än att vara nöjd. Jag valde att starta eget för att helhjärtat kunna ägna mig åt det jag brinner för: Jämställdhet, arbetsmiljö och förebyggande insatser, stress och utmattning ur ett samhällsperspektiv. Mitt första år som företagare satt jag i ett flertal möten där jag fick höra allt från att jag skulle tona ner mitt jämställdhetsengagemang för att det ”inte skulle sälja” alternativt ”skrämma bort kunderna”. Efter att ha fått den typen av oombedda tips en gång för mycket bestämde jag mig för att sluta sitta i möten och istället nischa mig ännu mer.

Under förra året åkte jag runt hela Sverige och föreläste om den ojämställda stressen, jag utbildade en mängd arbetsgivare kring vikten av att bygga jämlika, inkluderande och trygga arbetsplatser. Jag skriver, poddar och bloggar om hur vi tillsammans kan bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Mitt företag är nu precis det jag hade drömt om. En verksamhet, där jag jobbar med meningsfulla handlingar och socialt engagemang varje dag. Där jag på söndagen ser fram emot att det ska bli måndag och där jag utan problem kombinerar det med föräldraskap och familjeliv.

Så du som drömmer som jag gjorde. Ge inte upp. Ge aldrig upp. Dina drömmar kan bli verklighet om du vågar.

Sandra Lindström
sandra@actnowpsykologi.se  
Leg. psykolog, organisationskonsult och föreläsare

Krönikan publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Fler inlägg om: ,

Megafonen.nu |
Megafonen.nu har sedan 2010 levererat trevliga nyheter och vimmelbilder på nätet och sedan mars 2012 producerar företaget även en tidning som kommer ut månadsvis.
Annons


2019-10-17

Händer i helgen 18-20/10: ”Ljusfest, Berättarfestival och konsert”

2019-10-15

Legenden Wayne Gretzky blir delägare i företag från Skellefteå: ”Starten på ett nytt kapitel”

2019-10-14

Nu är det nära – då öppnar McDonalds i Skellefteå: ”En riktigt fin och modern restaurang i ett bra läge”

2019-10-11

Dags för berättarfestival i och runt Skellefteå: ”Ett smörgåsbord av berättande”

2019-10-11

Händer i helgen 11-13/10: ”Babblarna, Idrottens dag och jazzcafé”

Sponsrade inlägg

Sponsrat inlägg

Är du en av Megafonens nya vimmelfotografer?

Sponsrat inlägg

Så väljer du rätt transportbil: ”Viktigt för...

JULBORD I SKELLEFTEÅ
Nominera dina favoriter:
Mer från Megafonen

Camilla: Hårt arbete lönar sig

Självförsvar kan rädda ditt liv

Senaste vimmelgallerierna

12/10 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

12/10 – Vimmel från Grannen i Skellefteå

5/10 – Vimmelbilder från Rustique i Skellefteå

5/10 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

5/10 – Vimmelbilder från Grannen i Skellefteå

28/9 – Vimmelbilder från Skellefteå Tattoo Fest

28/9 – Vimmelbilder från Etage-festen på Klubb V

21/9 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

Sponsrade inlägg

2019-10-13 | Sponsrat inlägg

Är du en av Megafonens nya vimmelfotografer?

2019-10-07 | Sponsrat inlägg

Så väljer du rätt transportbil: ”Viktigt för oss att hjälpa företagen till en bra finansiering”

Mer från Megafonen

2012-09-27

Jaktglädje i Medles skogar

2013-11-27

Här når de nya höjder

2017-06-21

Emmeli om livet i USA: “Jag vet att det finns många fördomar”

2016-10-26

Bildspel: De fällde in skärmar i köket i sitt nya hus

2019-09-04

Så är planerna för nya resecentrumet: ”Tagit fram bilderna för att ge en känsla”

2017-06-21

Bildspel: På häst i Norrlands vildmark

2014-04-20

Så dämpar du din pollenallergi

2014-02-02

Inred med retro & vintage

Annons

Yamaha

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå
ANNONSERA I MEGAFONEN
ANNONS


Vill du också annonsera? Läs mer här!