Megafonen.nu / Krönikor
Gästkrönikör Per Strömbro är kommunikatör, skribent och tidigare journalist boende i Skelleftehamn.

Per Strömbro: ”Därför har jag undvikit ordet”

2019-03-27 | Av: Megafonen.nu

KRÖNIKA Per Strömbro om renoveringar, drömmar och B-människor: ”När jag ser en tidplan stängs två tredjedelar av min kapacitet av”

***

Renovering. Ordet rymmer så mycket. Å ena sidan drömmar, iver, förändring. Å andra sidan vånda, ångest, fattigdom. Misär.
Nu spekulerar jag bara, men granskar man orsakerna bakom skilsmässor i Sverige dyker troligtvis ”renovering” upp som den främsta – strax ovanför ”vi har vuxit ifrån varandra”.

Därför har jag undvikit ordet. Jag vet att det finns en överhängande risk att alla mina tillkortakommanden kommer fram i samma takt som tapeter skrapas lager för lager. Men vi har bott i huset i tio år och nu hänger våder på sina håll. Jag kan inte prata bort det längre. Vi måste renovera. Och jag inser att min hustru kommer att få dra ett tungt lass. Jag skäms över det.

Jag erkänner: Hon är familjens projektledare. Som så många andra kvinnor. Jag försöker balansera upp det genom att ta all tvätt, merparten av matlagningen, representera i föräldrakooperativet och säkerställa barnens allmänna hyfs. Samt klia hennes rygg i timmar varje kväll. Men jag är en valp och saknar ett grundläggande sinne för struktur. Hur mycket jag än anstränger mig och hur många böcker med titlar som ”Få det gjort” eller ”Du är en B-människa och det är inte bra” jag än läser blir det inte bättre. När jag ser en tidplan stängs två tredjedelar av min kapacitet av. Den primitiva reptilhjärnan som finns kvar mäktar bara med att hålla vitala organ igång. I övrigt: inget. Jag tycks ha ungefär lika stor förmåga att styra upp saker som manusförfattarna i Melodifestivalen har att skriva träffsäkra skämt.

Annons

Faktum är att jag sällan kommer längre än tre kapitel i ”Inget mera prokrastinera” innan jag inser att det är mycket intressantare att läsa på om Kanadas statsskick eller om getingar faktiskt fyller en funktion i naturen annat än att irritera. Kunskaper som jag kommer att ha nytta av aldrig. I synnerhet inte under en renovering.

”Vad tror du blir bäst – att sätta gipsplattor eller spänna ny väv i taket?”

”Kanada är en federation som består av tio provinser och tre territorier! De har getingar i samtliga!”

Ja, du hör ju.

Det hade kanske inte gjort lika mycket om jag varit en handy man. Nån som är bekväm i snickarbyxor och kan rätt ord för den där tångliknande grejen som är som en skiftnyckel och som man kan skruva bultar med (Polygrip. Red. anm.). Då hade jag kunnat rädda dan och ledigt stått där och diskuterat vävlim och foder, för att sedan åka hem och göra själv. Men jag kan varken planera eller utföra. Jag är dömd.

Självklart ber jag om råd, men inget är så knäckande för självkänslan som bygghandeln. Min strategi är att direkt deklarera att jag inte kan någonting om någonting. Men även när de förklarar som om jag vore 4 år står jag där helt nollad. Jag brukar sammanfatta kulsprutsregnet av för mig helt nya begrepp med att jag kommer att behöva lite napalm och spackel för att göra ett bra grundarbete. ”Och då kan du måla! Har du tänkt akrylat eller olja?”

”Jag tänkte gå hem och gråta! Ha en bra dag!”

Men snart har vi ett nytt kök. Det är inte min förtjänst. Och mirakulöst nog är äktenskapet intakt. Det finns mycket kärlek. Man kommer långt på det, och på att hon får veto på de kommande tio Netflix-serierna vi ska sträcktitta på. Och nästa grej är en ny tvättmaskin – då jäklar ska jag leverera!

Per Strömbro
Kommunikatör, skribent och tidigare journalist

Krönikan publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Fler inlägg om: ,

Megafonen.nu |
Megafonen.nu har sedan 2010 levererat trevliga nyheter och vimmelbilder på nätet och sedan mars 2012 producerar företaget även en tidning som kommer ut månadsvis.
Annons

2019-09-15

Läckage – ett vanligt problem: ”Både män & kvinnor bör knipträna även om de är problemfria idag”

2019-09-13

Händer i helgen 13-15/9: ”SHL-premiär, nattklubbar och marknader”

2019-09-13

David och Kristina Lindgren gör två julkonserter i Landskyrkan

2019-09-12

Northvolt-personal cyklar till Skellefteå – vill träffa allmänheten på lördag: ”Nästan alla våra anställda på plats”

2019-09-11

Nu är det klart – här är alla som nominerats till Skellefteå Idrottsgala 2019

2019-09-09

Samuel ska cykla – till Leksand: ”Det längsta jag cyklat tidigare var till Bergsbyn”

Sponsrade inlägg

Sponsrat inlägg

Ny sängbutik i Skellefteå – med 45 dubbelsängar i ...

Sponsrat inlägg

Skellefteå ur ett nytt perspektiv i Åkes nya utstä...

Sponsrat inlägg

Nu har de första familjerna flyttat in på Södra Ka...

Annonsera på Megafonen
Mer från Megafonen

Mikael: ”Det kan gå över styr”

Bildextra: Så ser nya baren och mattorget på Scand...

Tatueringsmässa till Skellefteå: ”Vi siktar ...

Senaste vimmelgallerierna

7/9 – Vimmelbilder från O’Learys i Skellefteå

7/9 – Vimmelbilder från Grannen i Skellefteå

31/8 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

31/8 – Vimmelbilder från Bishops Arms i Skellefteå

24/8 – Vimmelbilder från Carl-Viktor i Skellefteå

24/8 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

17/8 – Vimmelbilder från en konsert med Laleh i Skellefteå

4/8 – Vimmelbilder från O’Learys i Skellefteå

Sponsrade inlägg

2019-08-29 | Sponsrat inlägg

Ny sängbutik i Skellefteå – med 45 dubbelsängar i lokalen: ”Allt under ett tak”

2019-08-28 | Sponsrat inlägg

Skellefteå ur ett nytt perspektiv i Åkes nya utställning: ”Spännande”

Mer från Megafonen

2019-04-24

Anrikt hus i Kåge fick nytt liv: ”Föll för charmen och själen som finns i det här gamla huset”

2014-05-21

Så hamnade ”Berka” på Svensktoppen: ”Låten är ett skämt som blev en hit”

2017-04-26

Bildextra: Så har de renoverat herrgården Carltorp i Skellefteå

2018-11-20

De vill skapa den största välgörenhets-konserten i Norrland: ”Är en dröm som jag burit med mig”

2016-10-26

Bildspel: De fällde in skärmar i köket i sitt nya hus

2018-02-21

Amanda Moritz inspirerar 40 000 på Instagram: ”Gäller att vara ärlig och genuin”

2017-12-13

Ny byggnad uppförs för padelcenter: ”Kommer att synas från E4:an, ligga nära stan och vara lätt att ta sig till”

2018-03-21

Familjen Edström fick hjälp från oväntat håll: ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”

Annons

Yamaha

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå
ANNONSERA I MEGAFONEN
ANNONS
Vill du också annonsera? Läs mer här!