Megafonen.nu / Krönikor
Gästkrönikör Per Strömbro är kommunikatör, skribent och tidigare journalist boende i Skelleftehamn.

Per Strömbro om Skellefteå: ”Vad finns det att älska?”

2019-05-23 | Av: Megafonen.nu

KRÖNIKA Per Strömbro om hur han ifrågasatte kärleken till Skellefteå: ”Ju mer jag funderade desto fler brister och nackdelar såg jag”

***

För många år sedan jobbade jag på Norran. Det sammanföll med tidningens 100-årsjubileum som i samband med det gjorde en form av hyllningskampanj till platsen Skellefteå. Under året skulle alla reportrar skriva personliga texter under temat ”100 anledningar att älska Skellefteå”. En jättefin idé som säkert uppskattades av läsarna. Men inte av mig.

Jag fick panik och gjorde mig så osynlig som möjligt under det kommande året för att ingen på jobbet skulle komma på att jag jobbade där och följaktligen kunde anses vara ålagd att bidra till det hela.

För vad skulle jag skriva? Jag menar, visst – jag hade bevisligen valt att bo och leva här men snarare av praktiska skäl eller gammal vana än av förälskelse. Jag läste slaviskt mina kollegors hyllningar till staden i hopp om att drabbas av en gnutta inspiration. Men allt fick mig bara att ifrågasätta kärleken till staden.

Någon älskade Skellefteå för att Skellefteåborna är så nyfikna. Men vid den här tiden hade jag besökt musikklubben Pinkerton och sett fler människor på scen än i publiken vid så många tillfällen att jag med säkerhet kunde motbevisa det påståendet. För mig var Skellefteåborna närmast anmärkningsvärt onyfikna (möjligtvis undantaget intresset för vad grannarna har för sig). Andra älskade Skellefteå för att det stod gamla lador på åkrarna eller för att AIK finns här eller en numera nedbrunnen grill på Mackvägen. Och så vidare. Jag blev glad för dessa personers skull och önskade att jag delade samma entusiasm.

För någonstans var det ju någonting mer än det faktum att jag hade jobb och bostad här i Skellefteå som gjorde att jag drogs hit, att jag som inflyttad ändå kände mig hemma här. Men vad?

Annons

Jag skrev en lista över saker jag gillar:

1. Trästockfestivalen. Men det är två dagar per år och i sig inte tillräckligt för att jag skulle älska Skellefteå de övriga 362 dagarna.

2. Det är nära till allt. I synnerhet om man räknar bort resten av världen.

3. Vi köpte ett jättefint hus väldigt billigt i Skelleftehamn. Men det gjordes möjligt på grund av att området sedan generationer är baktalat och det kan knappast ses som en framgångsfaktor. För övrigt har jag aldrig ångrat flytten dit – Hamn äger och för det mesta bär folk inte knogjärn på Ica eller biografen.

Ju mer jag funderade desto fler brister och nackdelar såg jag. Då plötsligt slog det mig: det är bristerna jag älskar! Eller rättare sagt möjligheterna att rätta till dem. Skellefteå är inte färdigt!

Vid den här tiden sågs inga lyftkranar, restaurangutbudet var rätt klent och kulturhuset en utopi. För att inte tala om utsikterna att vända en negativ befolkningstrend. Precis som när vi nu efter en regelrätt vargavinter kan konstatera att vi har hela sommaren framför oss insåg jag att Skellefteå också har sin sommar framför sig. Det gjorde mig genuint lycklig att tillhöra en plats och en tid där det egentligen bara kunde bli bättre. Och gosse vad det har blivit bättre!

Vad är roligast? Att bygga kojan eller att bara sitta i den när den är klar?

Per Strömbro
Kommunikatör, skribent och tidigare journalist

Krönikan publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Fler inlägg om: ,

Megafonen.nu |
Megafonen.nu har sedan 2010 levererat trevliga nyheter och vimmelbilder på nätet och sedan mars 2012 producerar företaget även en tidning som kommer ut månadsvis.
Annons

2019-09-15

Läckage – ett vanligt problem: ”Både män & kvinnor bör knipträna även om de är problemfria idag”

2019-09-13

Händer i helgen 13-15/9: ”SHL-premiär, nattklubbar och marknader”

2019-09-13

David och Kristina Lindgren gör två julkonserter i Landskyrkan

2019-09-12

Northvolt-personal cyklar till Skellefteå – vill träffa allmänheten på lördag: ”Nästan alla våra anställda på plats”

2019-09-11

Nu är det klart – här är alla som nominerats till Skellefteå Idrottsgala 2019

2019-09-09

Samuel ska cykla – till Leksand: ”Det längsta jag cyklat tidigare var till Bergsbyn”

Sponsrade inlägg

Sponsrat inlägg

Ny sängbutik i Skellefteå – med 45 dubbelsängar i ...

Sponsrat inlägg

Skellefteå ur ett nytt perspektiv i Åkes nya utstä...

Sponsrat inlägg

Nu har de första familjerna flyttat in på Södra Ka...

Annonsera på Megafonen
Mer från Megafonen

Bildspel: Här öppnar Skellefteåkvartetten en fiske...

Från Los Angeles till Tuvan

Så tog Omid sig ur sitt spelberoende: “Det är vikt...

Senaste vimmelgallerierna

7/9 – Vimmelbilder från O’Learys i Skellefteå

7/9 – Vimmelbilder från Grannen i Skellefteå

31/8 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

31/8 – Vimmelbilder från Bishops Arms i Skellefteå

24/8 – Vimmelbilder från Carl-Viktor i Skellefteå

24/8 – Vimmelbilder från Klubb V i Skellefteå

17/8 – Vimmelbilder från en konsert med Laleh i Skellefteå

4/8 – Vimmelbilder från O’Learys i Skellefteå

Sponsrade inlägg

2019-08-29 | Sponsrat inlägg

Ny sängbutik i Skellefteå – med 45 dubbelsängar i lokalen: ”Allt under ett tak”

2019-08-28 | Sponsrat inlägg

Skellefteå ur ett nytt perspektiv i Åkes nya utställning: ”Spännande”

Mer från Megafonen

2014-01-05

På äventyr i härliga Alperna

2017-09-05

Arianna och Linnéa åker på yoga- och dykutbildning – på ön Gili Trawangan i Indonesien

2015-05-30

Från Los Angeles till Tuvan

2018-08-29

Här byggs den nya trampolinparken i Skellefteå: “Det här kommer att bli sjukt häftigt”

2017-06-21

Emmeli om livet i USA: “Jag vet att det finns många fördomar”

2018-10-30

Så fungerar solceller i norr: ”Att det inte är effektivt nog här uppe är en myt”

2015-06-17

Bildextra: Bubble Soccer

2014-05-03

Lisa Marklund: ”Skriker att jag behöver hjälp”

Annons

Yamaha

Powered by
Sherpas Skellefteå
Bio i Skellefteå
ANNONSERA I MEGAFONEN
ANNONS
Vill du också annonsera? Läs mer här!