Annons

De gör vin av bär från Norrländska skogar: ”Hög syra, intensiv smakarom och bra tanninstrukturer”

DRYCK Li Holmberg och Lars Normark gjorde sitt första blåbärsvin i sin tvättstuga i byn Rålund utanför Svansele 2012. Nu, 7 år senare, serveras det på fina restauranger, finns i Systembolagets premiumbutiker och hyllas av vinkritiker i landets största tidningar.

Annons

När vin kommer på tal tänker de allra flesta på den dryck som görs av druvor, men i norden har det även funnits en lång tradition av att göra vin på frukt och bär.

– Om du pratar med någon från en äldre generation så vet de med stor sannolikhet vad solvin är för något. Det var när man tog till exempel blåbär, blandade det med socker och vatten, och ställde det i fönstret så att det fick jäsa i solljuset, berättar Li Holmberg när jag träffar henne och Lars Normark i utkanten av Norsjö där de har sin vintillverkning.

Minnet av solvinet, och inspiration från vänner i Danmark, var det som gjorde att Li och Lars fick för sig att prova göra riktigt vin av blåbär hösten 2012.

– Det var gott om blåbär det året så vi satte igång i tvättstugan i Rålund utanför Svansele, berättar Lars.

Annons

Vinet fick bra betyg av vänner och bekanta som smakade – och under 2013 lät de även vana vinsmakare att testa vinet.

– De bekräftade att det var ett gott vin som kan mäta sig med andra röda viner, och det var då vi kände att vi skulle kunna göra någonting mer av det här, säger Li.

ANALYSERADE BLÅBÄREN
De kommande åren åkte Li och Lars runt och sökte efter kunskap och kompetens i Finland, Danmark, Italien och hela Sverige. De pratade med andra som gör vin på frukt och bär, men även med personer på ingenjörsnivå inom vinmakeri i Italien.

– I Italien lät vi dem göra en analys på våra blåbär och de visade sig ha väldigt fina egenskaper med hög syra, intensiv smakarom och bra tanninstrukturer – vilket ger bra förutsättningar för ett gott vin, säger Li.

Det var dock inte förrän de fick kontakt med en expert från Kanada under 2017 som de började närma sig ett resultat som de själva tyckte var tillräckligt bra.

– Vi fick besök av Alexandra första gången i januari 2018 och tillsammans med henne har vi förfinat processen och lärt oss hur våra blåbär utvecklas med olika temperaturer och syror. Vi har insett att en naturlig jäsningsprocess är det som ger bäst resultat, säger Lars.

I utbudet som finns på marknaden idag finns tre röda viner av blåbär; Rålund Classic, Rålund Norrsken och Rålund Exclusive. Snart lanseras även ett rosévin av lingon.

PREMIUMBUTIKER
Att göra vin av just blåbär har många fördelar enligt Li och Lars. Dels är de fyllda med vitaminer och antioxidanter – och dels växer de naturligt i skog och mark.

– Det gör att klimatavtrycket blir lågt då vi inte behöver ha någon odling som med druvor, och de behöver heller inte bevattnas eller besprutas på något vis.

Annons

I december 2018 var de tre första vinerna klara för försäljning; Rålund Classic, Rålund Norrsken och Rålund Exclusive. Det sistnämnda valde Systembolaget att placera på sina 15 premiumbutiker runt om i landet.

– Det är en bekräftelse på att vinet vi gör håller riktigt hög kvalité och är i klass med andra fina viner, säger Li.

Även restauranger har plockat in vinerna i sina sortiment och av vinrecensenter har de fått högsta betyg.

– Förutom på flera restauranger i Skellefteå finns vi bland annat i Stockholms stadshus och på klassiska Sturehof. Vårt mål just nu är att vi ska finnas med på Nobelmiddagen, säger Li och ler.

ROSÈ AV LINGON
Hittills har totalt cirka 6500 liter vin producerats i lokalen i utkanten av Norsjö – men de har kapacitet att komma upp till 30 000 liter med den utrustning de har idag.

– En stor fördel med att göra vin på bär är att det går utmärkt att göra vin på frysta bär, och att vi på så sätt kan producera vin året om till skillnad från vinproducenter som använder druvor. De är oftast bara igång några veckor per år, säger Lars.

I utkanten av Norsjö har Lars och Li sitt bryggeri.

Förutom vin av blåbär har Idunn Norsjö Wine & Co, som företaget heter, ett rosévin gjort av lingon som lanseras den 27 maj.

– Även det har fått fantastiska recensioner och Systembolaget ville köpa upp hela partiet direkt, men vi har valt att lägga den på beställningssortimentet, säger Li.

Annons

De är även i färd med att skapa ett nytt vin i deras blåbärs-serie som ska lagras på ekfat och på så vis bli ännu mer fylligt, komplext och levande.

– Rålund Superior blir oerhört exklusivt och vi säljer det endast via förhandsreservationer under 2019, säger Li.

Ett mål är som nämnt att vinet från Norsjö ska serveras på Nobelfesten – men även att det ska sätta Norrland på kartan som ett turistmål för mat- och dryckesturism.

– Vi vill göra världsklassvin som så småningom ska bli känt även utanför Sveriges gränser, och vi är en bra bit på väg, säger Li.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons