Annons

BILDSPEL: Pite-Rönnskär – en tillgänglig pärla i Skellefteås skärgård: ”Det är så vackert”

SOMMAR Trots att människor vistats på ön Pite-Rönnskär sedan 1700-talet är det fortfarande en okänd pärla för många Skelleftebor. “De har hört talas om namnet, men tror att det ligger i Piteå”, säger Mats Johansson.

Annons

Solen skiner och termometern visar 18 grader när jag parkerar bilen vid hamnen i Kinnbäck norr om Byske, drygt 30 minuter från centrala Skellefteå. Det blåser svalkande och behagligt när båten som ska ta oss till Pite-Rönnskär närmar sig.

Med mig på bryggan finns Jeanette Larsson som driver Kinnbäck Skärgårdsturism med Mats Johansson, samt de två Piteborna Elaine Marklund och Per Lundmark som ska övernatta två nätter i öns lotshus.

– Jag brukar kalla Pite-Rönnskär för lilla Saltkråkan, det är så vackert, säger Jeanette när vi tagit plats på båten.

Enkelheten lockar

Piteborna Elaine och Per berättar att de har besökt ön tidigare, och att de alltid ser fram emot att komma tillbaka. På frågan om vad som är det bästa med Pite-Rönnskär blir det självklara svaret “att det inte finns någonting att göra där”.

– Det är enkelheten som lockar. Det är verkligen jättemysigt, säger Elaine och ler.

Annons

Efter cirka 15 minuters båtfärd ser vi den 37 meter höga järnfyren som sträcker sig mot skyn ovanför de rödmålade stugorna.

– Det är en av de högsta järnfyrarna som finns i Sverige, berättar Mats.

Väl i land visar Jeanette gästerna var de ska sova samtidigt som jag får följa med Mats på en rundtur.

– Det finns ett 30-tal arrenden med stugor på ön. Just nu är inte många av ägarna här, men vid midsommar brukar det vara desto fler, säger Mats.

Han själv har besökt ön regelbundet sedan han var liten.

– Förutom att hamnen byggdes om på 90-talet är sig mycket likt, säger han när vi närmar oss kapellet på öns östra sida.

– Det här byggdes 1771, men vad jag förstått så har ön används av fiskare tidigare än så.

Annons

Tidigare fiskeläge

Fram till 1969 var Pite-Rönnskär ett fiskeläge bemannat med lotsare och fyrmästare, men sedan dess är ön mer av ett utflyktsmål och sommarställe.

Extra tillgängligt har det dessutom blivit sedan 2014 då Mats och Jeanette startade Kinnbäck Skärgårdsturism. Med hjälp av dem kan du som besökare åka till ön utan att äga en båt, och de håller även öppet café och vandrarhem.

– Redan på mitten av 90-talet pratade vi om att det borde gå att skjutsa turister hit, men sedan blev det inget mer av den idén förrän Ulrika Rönnlund från Fritidskontoret hörde av sig 2014, säger Mats som efter en första sommarsäsong sa upp sig från sitt tidigare jobb och satsade fullt ut på detta.

– Jag har inte ångrat mig en enda sekund. Visst kan det vara jobbigt att aldrig ha en sommarsemester, men å andra sidan får jag träffa massor med härliga människor och göra det jag tycker om.

Hela familjen involverad

Även Jeanette är till stor del involverad, trots att hon även har ett annat heltidsarbete.

– Det blir mycket jobb, men eftersom vi gör det tillsammans så fungerar det bra, säger hon och ler.

Annons

Inför årets speciella säsong har vissa förändringar gjorts där de till exempel har begränsat antal personer i båten till sju istället för elva, och ställt in de evenemang de brukar ha. Men i övrigt är verksamheten igång med båttaxi, café och vandrarhem.

– Jag hoppas många tar chansen att upptäcka skärgården vi har i Skellefteå kommun detta år, säger Jeanette.

Artikeln är en del av Megafonen nr 6-7 2020. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons