Annons

Barnvänliga!

Annons

Ibland infinner den sig. Känslan att längta efter monotona icke-komplicerade arbetsuppgifter.
Alla som jobbat på restaurang vet precis vad jag menar. Att bara ”göra” och vila skallen från tänk en stund.
Hade en sån dag förra veckan och tog tillfället i akt.
Jag förstår att ”vanliga” människor tycker att det verkar som en kraftig störning, men jag kan lugna er med att det är långt mellan gångerna det händer.

Det här receptet är barnanpassat, som mina egna barn gillar köttbullarna bäst. Det är därför det är både fläskfärs och ströbröd i dem. Annars har jag varken eller.
Fast får de välja helt själva så äter de hellre ”borta-lagat”, dvs köpesköttbullar..

~

Ordentligtmedköttbullar


Ordentligt med köttbullar, ca 180 stycken

1500 gram köttfärs
(en tredjedel fläskfärs och 2/3 nötfärs, ungefär)
1 ½ dl mjölk
1 dl ströbröd (du krossar en hårdbrödmacka i morteln)
2 stora gula lökar, finhackade
3 ägg
2-3 msk kalvfond
Basilika
Oregano
Spiskkummin
Cayenne
Svartpeppar från kvarn
Salt

Blanda ströbrödet med mjölk i en skål och låt stå och svälla en stund.
Skala och hacka löken fint. Stek i smör eller olja tills den blivit mjuk men inte fått färg.
Ta en stor bunke och blanda alla ingredienser. Kryddor tar du efter smak.
Slå på ugnen på 200 grader.
Rulla, rulla, rulla… Små köttbullar är godare än stora för de flesta barn, så rulla små.
Lägg dem på en ugnsplåt, förslagsvis en långpanneform men bakplåtspapper på.
När du rullat en plåt, skicka in dem i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. Bara så att de blir fasta och inte helt klara inuti.
Stek dem färdiga i smör på spisen så de får en fin yta!
Om du inte ska äta alla direkt, så tar du dem från ugnen, kyler dem och stoppar i frysen. När du sen ska ha dem så tar du fram och tinar, steker några minuter i stekpanna tills de är färdiga inuti. Då blir de inte så torra!

Tips!

Gör du på bara nötfärs så behöver de inte vara helt klara inuti. Jag gör alltid mina mediumstekta. Det finns inget värre än välstekta köttbullar.

~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons