Annons

Tiden flyger iväg!

Annons

Timmarna blir till dagar och veckor. Vår lilla bebis är redan en månad, bloggen är ouppdaterad och eftersom vi hade värmebölja i mitten på maj så känns det idag, när det regnar, som att hösten redan är på ingående. Man är så van att sommaren består av en veckas fint väder, sen är det kört. Sen är det på med tjocka tröjor och stövlar igen.

Vi hoppas väl att sommaren inte ens börjat?

Jag tänkte iallafall bjussa på lite tårta såhär i examenstider. Jag gjorde en grymt god tårta i helgen som verkligen är värd att testas. Rabarber är kärlek!

Jag har ett väldigt bra recept på en tårtbotten som blir högre än de vanliga och väldigt lättarbetad. Det blir stora, höga goda tårtor med den och den är lätt att dela.

~

Rabarbertårta

Tårtbotten

5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
+ ev. smaksättning som citronskal eller vanilj om man vill


Slå på ugnen på 175 grader.
Smörj en springform med smält/flytande smör eller olja och klä formen med bakplåtspapper så att det sticker upp över kanten på formen kanske 5 cm. Detta för att kakan inte ska välla över och gör du inte det så blir du olycklig.
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner  i äggsmeten.
Rör ihop smeten försiktigt.
Häll i formen och in i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
När du tar ut den, låt den svalna 5-10 minuter innan du stjälper upp den.

Tips!
-Gör alltid botten och fyll tårtan dagen innan du ska servera den. Då har den gottat till sig och är saftig och ännu godare och på dagen du ska ha den så gör du bara dekorationen!
-Linda in den i plastfolie när den svalnat helt och stoppa i frysen.
~

Rabarberkompott


500 g rabarber, skalad och skuren i cm-stora bitar
2 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker


Blanda allt och låt småputtra utan lock 15-20 minuter.
Rör om då och då.
Låt kallna.

~


Lemoncurd


2 citroner
2 dl strösocker
2 ägg
100 gram smör


Skölj citronerna, riv skal och pressa ur saften.
Vispa ägg och socker ca 1 minut i en kastrull.
Blanda i citronen.
Värm på svag värme och rör tills krämen tjocknat.
Ta av kastrullen så fort förta bubblan syns.
Skär smöret i bitar.
Klicka ner i krämen och rör tills det smält.
Låt kallna.

~

Montera tårtan

Fördela rabarberkompotten på två av bottnarna.
Lägg på sista botten och bred på lemoncurd.
Garnera med 3 dl vispgrädde och annat gott!

På rikt, gör den här tårtan!

/Suss

Annons
Annons
Annons
Annons